Frans Suez verliest 1,3 mld in vastgoed

PARIJS, 11 OKT. De crisis in de Franse vastgoedsector drukt een zware stempel op het financiële conglemeraat Compagnie de Suez. De Franse Suez-groep sloot het eerste halfjaar van 1995 af met een verlies van bijna vier miljard frank (bijna 1,3 miljard gulden), terwijl vorig jaar over die periode nog 795 miljoen frank (254 miljoen gulden) winst werd gemaakt.

Het slechte resultaat was te wijten aan een voorziening van vier miljard frank wegens de vastgoed-problemen. Vorig jaar bleef die post “beperkt” tot 1,7 miljard frank.

Suez denkt in de tweede helft van het jaar quitte te spelen om in 1996 weer winst te kunnen maken in plaats van al dit jaar, zoals het concern eerder aankondigde. Het jaar 1994 werd ook al afgesloten met een verlies van 4,7 miljard frank. Suez heeft al aangekondigd zich te willen terugtrekken uit de onroerend goed-sector.

Een tweede zorgenkind is Banque Indosuez, met een magere winst van 46 miljoen frank over de verslagperiode. Vorig jaar was dat nog 880 miljoen frank. Ook daar speelt de omslag in het onroerend goed, in de jaren tachtig een zeer lucratieve zaak, parten.

Suez heeft de verliesgevende vastgoedactiviteiten bij Indosuez weggehaald, om de balans van de bank op te schonen en de bankiers de gelegenheid te geven zich te concentreren op het beheer van geld voor klanten. De afgelopen vier jaar heeft Suez al 34 miljard franc (11 miljard gulden) uitgegeven voor afschrijvingen op vastgoed.

Het zijn de eerste resultaten die Suez bekendmaakt sinds de benoeming van Gérard Mestrallet in juli. Hij verving Gérard Worms wiens beleid binnenshuis op zoveel kritiek stuitte dat hij moest aftreden. De aandeelhouders van Suez, onder wie Union des Assurances de Paris, waren de grootste critici van Worms; zij wilden met Suez een grote financiële groep vormen en daarbij enkele activiteiten afstoten.

De komst van Mestrallet vertaalt zich nog niet in een betere beursnotering. Een aandeel Suez deed gisteren in Parijs ruim 191 frank, tegen 237 frank ten tijde van de wisseling van de wacht. (Reuter, AFP, ANP)