Fisons zwicht voor bod Rhône-Poulenc

Het Britse farmacieconcern Fisons is alsnog gezwicht voor het overnamebod van de Frans/Amerikaanse chemie- en farmacieproducent Rhône-Poulenc/Rorer. De aandeelhouders wordt aangeraden in te gaan op het jongste (verhoogde) bod van 265 pence per aandeel. Dit vergt totaal 1,8 miljard pond (4,5 miljard gulden).

Rhône-Poulenc bood in augustus 240 pence per aandeel, maar dat werd door Fisons te weinig geacht. Vorige week verhoogde Rhône het bod nog eens, maar ook dat was voor Fisons niet genoeg. Het bedrijf was toen ook in onderhandeling met een Amerikaanse mededinger.

De Britse fabrikant is vooral sterk in medicijnen tegen astma en allergieën. Volgens Rhône-Poulenc zijn de aandeelhouders gebaat bij overname omdat Fisons' belangrijkste produkt (Intal, tegen astma) inmiddels 27 jaar oud is en het octrooi is verlopen. De verkoop van Intal slinkt, terwijl de concurrentie toeneemt. Daar komt volgens de Fransen nog bij dat Fisons zijn onderzoeksafdeling heeft ingekrompen, zodat het niet in staat is nieuwe produkten te ontwikkelen.

Rhône-Poulenc/Rorer bracht half augustus een bod uit van 4,3 miljard gulden. Fisons beschouwde dat als vijandig. Dat bod van 240 pence per aandeel was echter al bijna 25 procent hoger dan de slotkoers daags ervoor.

Een fusie tussen Fisons en het eveneens Britse Medeva was in juli al stuk gelopen omdat zij het niet eens konden worden over 'financiële details'. Fisons behaalde vorig jaar een omzet van 3,3 miljard gulden, vooral op de markt van middelen tegen astma en allergie, waar het vooral concurrentie ondervindt van de Britse gigant Glaxo-Wellcome. Rhône-Poulenc bezet de zevende plaats op de wereldranglijst van chemie- en farmacieconcerns. De onderneming telt 81.600 werknemers in 140 landen en boekte vorig jaar een nettowinst van 625 miljoen gulden.

PolyGram Latin America is gevestigd in Miami en heeft al dochters in Argentinië, Brazilië, Chili, Colombia en Mexico.