Duitse socialisten vechtend over straat

BONN, 11 OKT. De Duitse socialisten rollen bijna zichtbaar vechtend over straat. In een door deelnemers “chaotisch” en “desastreus” genoemde vergadering heeft de Bondsdagfractie van de SPD gisteren “met woede en haat” ernstige kritiek geleverd op de partijgenoten die als premiers in Duitse deelstaten regeren.

De aankondiging van alle SPD-premiers dat zij vrijdag in de Bondsraad een wetsvoorstel zullen verwerpen dat de schadeloosstelling van de Bondsdagleden koppelt aan het salaris van hogere rechters, zag een grote meerderheid van de SPD-fractie als een bewuste poging om haar en ook fractie- en partijvoorzitter Rudolf Scharping te beschadigen en in het gevlei te komen bij de kiezers. Scharping zelf had zijn fractie verzekerd dat die SPD-premiers zich niet aan met hem gemaakte afspraken hadden gehouden.

Scharping, die zich eind vorige week losmaakte van dat al in de Bondsdag met steun van CDU/CSU en SPD aangenomen wetsvoorstel, kreeg het verwijt dat hij te makkelijk is gezwicht voor de druk van geestverwante deelstaatpremiers als Schröder (Nedersaksen), Rau (Noordrijnwestfalen) en Lafontaine (Saarland). Wat hem vooral kwalijk werd genomen was dat hij vorige week ook nog had gezegd dat het wetsvoorstel bij nader inzien eigenlijk niet goed in elkaar zit en op te ruime vergoedingen en wachtgeldregelingen voor Bondsdagleden is gericht.

De woede in de SPD-fractie, die in de Rijksdag vergaderde, ontlaadde zich op de gisteren toevallig aanwezige Ingrid Stahmer, die SPD-lijsttrekster is bij de verkiezingen in Berlijn van zondag 22 oktober. In de fractie circuleerde een voor Berlijns gebruik bedoeld stencil van haar hand waarin zij bezwaar maakt tegen verbetering van de schadeloosstelling voor Bondsdagleden “in een tijd waarin veel anderen het zo moeilijk hebben”.