Duitse president: mislukken EMU leidt tot 'terugval'

STRAATSBURG, 11 OKT. De Duitse bondspresident, Roman Herzog, heeft gisteren voor het Europese Parlement een pleidooi gehouden voor Europese integratie en gewaarschuwd voor een “terugval in de jaren dertig” als de leden van de EU de Economische en Monetaire Unie (EMU) laten mislukken.

Herzog riep de burgers van de Europese Unie op hun angst voor de invoering van de Europese eenheidsmunt opzij te zetten. “De dagen van de nationale economie zijn voorbij”, aldus Herzog.

Hij stelde ook de Duitsers gerust - die nog altijd grote reserves hebben waar het de invoering van eén Europese munt betreft, omdat ze vrezen dat zij voor hun harde mark een zwakkere 'Euro' terugkrijgen - dat het opgeven van de D-mark niet zal leiden tot vermindering van de welvaart in Duitsland.

Volgens Herzog leiden de twijfels van Europese burgers over de invoering van één munt tot een “vertrouwenscrisis in de EU”. Hij noemde Bosnië, waar de VS in de poging vrede te bereiken nu een hoofdrol spelen, als voorbeeld van het feit dat de EU in de wereld alleen met een gezamenlijk buitenlands beleid een rol van betekenis kan spelen. “We kunnen niet verwachten dat de VS alles voor ons opknappen”, aldus Herzog.

Vorige maand ontstond een crisis in de EU nadat de Duitse minister van financiën, Theo Waigel, zijn twijfel had geuit of alle lidstaten wel op tijd aan de criteria van staatsschuld, inflatie en begrotingstekort voor invoering van de EMU kunnnen voldoen. De opmerking van Waigel dat Duitsland streng zou vasthouden aan de criteria zoals die in het Verdrag van Maastricht staan geformuleerd, is ook wel uitgelegd als een verkapte waarschuwing aan Frankrijk: de EMU zou er niet komen als de nieuwe Franse president, Chirac, niet ook zou meewerken aan hechtere politieke samenwerking in Europa. Frankrijk, dat niet aan de criteria voor de EMU voldoet, heeft de Europese partners verrast door het Verdrag van Schengen voor het slechten van de grenscontroles in Europa uit te stellen en zonder overleg en ondanks protesten kernproeven te houden op het Polynesische eiland Mururoa.

Tijdens een bijeenkomst van de Europese ministers van financiën in Valencia, tien dagen geleden, zijn alle EU-landen het er weer over eens geworden dat de EMU er in 1999 moet komen. Herzog distantieerde zich in zijn toespraak van de strenge woorden van Waigel door te zeggen dat de totstandkoming van een monetaire en politieke Unie belangrijker is dan het geruzie over wie wanneer aan welke voorwaarden voldoet. (Reuter)