Dissidente Aung leidt weer oppositie Birma

RANGOON, 11 OKT. De Birmese politica Aung San Suu Kyi, die tussen juli 1989 en juli van dit jaar onder huisarrest stond, heeft opnieuw het leiderschap van haar partij, de Nationale Liga voor Democratie (NLD), op zich genomen. Suu Kyi, de winnares van de Nobelprijs voor de Vrede in 1991, deed gisteren een oproep gedaan aan de internationale gemeenschap om de druk op de militaire junta in haar land te vergroten. Aung San Suu Kyi was in september 1988 een van de grondleggers van de NLD, een brede oppositiebeweging tegen de de militairen, die al sinds 1962 Birma in een ijzeren greep houden. Het leger sloeg in 1988 een volksopstand op bloedige wijze neer en regeerde daarna verder onder de naam SLORC (Staatsraad voor Herstel van Orde en Gezag). Suu Kyi was secretaris-generaal van de NLD totdat de SLORC haar in 1989 onder huisarrest stelde en de Liga dwong een andere partijleider aan te stellen. De SLORC liet in het jaar daarop wel vrije verkiezingen houden, die uitliepen op een overweldigende zege voor de NLD (392 van de 485 parlementszetels). Maar de SLORC verklaarde de verkiezingen meteen ongeldig en sloot een liet veel NLD-leden arresteren. Suu Kyi werd in december 1991 onder druk van de SLORC formeel uit de NPD gezet. (Reuter)