Bestand in Bosnië uitgesteld, gevecht voor terreinwinst

SARAJEVO, 11 OKT. De Bosnische regering heeft gisteravond het staakt-het-vuren opnieuw met 24 uur uitgesteld. Formeel werd gezegd dat nog niet was voldaan aan de voorwaarde dat Sarajevo vóór het bestand moet zijn voorzien van gas en stroom. Volgens de VN is de werkelijke reden van het nieuwe uitstel echter de hoop op terreinwinst in gevechten tegen de Bosnische Serviërs.

De VN-gezant voor ex-Joegoslavië, Yasushi Akashi, stapt per 1 november op. Hij wordt opgevolgd door de ondersecretaris-generaal van de VN, Kofi Annan.

De door de Bosnische regering beoogde terreinwinst werd gisteren daadwerkelijk geboekt: in het noordwesten van Bosnië veroverden troepen van het regeringsleger en de Bosnische Kroaten, actief bijgestaan door eenheden van het reguliere Kroatische leger, de stad Mrkonjic Grad - de enige stad op de weg van Bihac naar Centraal-Bosnië die nog in handen van de Bosnische Serviërs was. De Bosnische Serviërs hebben zich gisteren beklaagd over de interventie van het Kroatische leger. De Kroatische televisie toonde beelden van Kroatische tanks en pantserwagens in Mrkonjic Grad en van een Kroatische helikopter die - in weerwil van het vliegverbod in het Bosnische luchtruim - boven de stad vloog.

Vandaag maakte de Bosnische regering bekend ook Sanski Most, een heftig omstreden stad niet ver van Mrkonjic Grad, te hebben veroverd.

Ook bij Doboj in Centraal-Bosnië en ten zuiden van Tuzla werd gisteren hevig gevochten.

Het succesvolle offensief is volgens VN-diplomaten in Sarajevo het belangrijkste motief voor de Bosnische regering om het staakt-het-vuren voor de tweede keer uit te stellen. Sarajevo zou zoveel

mogelijk gebied willen veroveren voordat een staakt-het-vuren de frontlijnen voor minimaal zestig dagen 'bevriest'. Gisteravond maakte de Bosnische minister van relaties met de VN, Hasan Muratovic, het tweede uitstel bekend.

Premier Haris Silajdzic van Bosnië zei vandaag in Frankfurt dat nu “bijna alle voorwaarden” voor een staakt-het-vuren zijn vervuld. Welke dat nog niet zij wilde Silajdzic niet zeggen. Gisteren kwam de premier met een nieuwe voorwaarde, de sluiting van een controlepost van de Bosnische Serviërs bij Sarajevo. Over die nieuwe voorwaarde is sindsdien niets meer vernomen.

Pagina 5: BOSNIË

“Er is niet voldaan aan de voorwaarden [van de Bosnische regering]. Er is nog niet genoeg gas en elektriciteit in Sarajevo”, aldus Muratovic. De regering stelde op een bijeenkomst met de VN en de Bosnische Serviërs, gisteravond, voor het bestand komende nacht om 1 uur in te laten gaan. Tijdens die bijeenkomst lieten de Bosnische Serviërs weten daarmee nog niet bij voorbaat akkoord te kunnen gaan.

De VN gingen er gisteren van uit dat wel aan de Bosnische voorwaarden was voldaan: gisteren was er zowel gas als stroom in Sarajevo. Weliswaar beschikten niet alle woningen en zelfs niet alle wijken over gas en elektriciteit - en ook niet voortdurend - maar haperingen, aldus de VN, lagen vooral aan de tekortschietende druk en de talrijke beschadigde leidingen, en niet aan onwil van een van de strijdende partijen of van de regeringen die voor de onbelemmerde toevoer van gas naar Bosnië verantwoordelijk zijn: Rusland, de Oekraïne, Hongarije en Joegoslavië (Servië).

De Amerikaanse onderhandelaar Richard Holbrooke zal begin volgende week in Moskou trachten de meningsverschillen tussen Rusland en de NAVO over een Russische deelname aan een 'implementatiemacht' voor Bosnië op te lossen. Die implementatiemacht moet gaan toezien op de naleving van een vredesakkoord, als dat eenmaal is getekend. (Reuter, AP, AFP)