België wil 'echt drama' op televisie aan banden leggen

BRUSSEL, 11 OKT. De Belgische overheid wil reality tv aan banden leggen. Bij deze, in België nieuwe, vorm van televisie rukken cameraploegen uit met politie, brandweer of ziekenwagens en filmen hun interventies.

Om excessen bij dit levensechte televisiedrama te voorkomen, maant de overheid hulpdiensten tot terughoudendheid in hun medewerking en wordt hun verboden de pers te tippen.

In drie 'omzendbrieven' aan politie, brandweer en ambulancediensten wijzen de minister van binnenlandse zaken, Johan vande Lanotte, en de staatssecretaris voor veiligheid, Jan Peeters, de hulpdiensten op hun plicht de privacy van slachtoffers en verdachten te beschermen. “Als een persoon het oproepnummer 100 belt ten einde hulp te vragen, dan is dit om de tussenkomst van een geneesheer of een ambulancedienst te bekomen, of van beide, maar zeker niet die van een televisiecameraploeg”, schrijft Peeters.

In een toelichting gisteren refereerde Peeters aan Nederland, waar al langer reality-programma's bestaan zoals 06-11 of De Deurwaarder. “In Nederland heeft men al een tijdje dat soort reality shows en stellen wij vast dat er zeer veel schadeclaims worden ingediend door gefilmden, zelfs als ze daarvoor hun toestemming hebben gegeven en dan achteraf beseffen dat hun privacy geschonden was.” Volgens Peeters beseffen mensen in een panieksituatie nauwelijks waarin ze toestemmen.

De discussie over 'meeleef-tv' laaide in België enkele weken geleden op, toen de commerciële zender TV4 begon met het eerste Belgische reality-programma, Noodlijn 100. Veel commotie veroorzaakte eerder dit jaar ook een documentaire van de commerciële omroep VTM, die met de politie van de Brusselse gemeente Schaarbeek meeging op drugsrazzia. De Schaarbeekse politie verdiende daarmee de bijnaam Starsky and Hutch. Volgens Peeters worden hulp- en ordediensten ingeschakeld in een “sensationeel soort voyeurisme waar volgens mij de Vlaamse huiskamers niet op zitten te wachten.”

De redactie van VT4 reageert verbaasd. “Ik denk dat men in België opkijkt van wat in het buitenland allang gemeengoed is”, aldus een woordvoerder, die spreekt van “overreactie” van de overheid die mensen tegen zichzelf wil beschermen. “We kennen de discussie in Nederland en we hebben het programma dan ook goed voorbereid. Tot nu toe hebben we nog geen enkele klacht gehad.”

    • Birgit Donker