Belastingaffaire kost Graf twee grote sponsors

NEUSS, 11 OKT. Steffi Graf raakt twee grote sponsors kwijt. Dat is een gevolg van de belastingaffaire waarin de Duitse tennisster is verwikkeld. Haar contract met Opel loopt eind dit jaar af. De autofabrikant zal de verbintenis na twaalf jaar niet verlengen. Graf toucheerde anderhalf miljoen mark per jaar van Opel. Ook Adidas, goed voor een miljoen per jaar, wil van de verbintenis met de tennissspeelster af. Beide multinationals voeren de door de belastingaffaire besmeurde naam van Graf als reden aan om het contract te beëindigen.

De advocaat van Graf, Peter Danckert, verwacht dat de Duitse fiscus 40 miljoen mark nabetaling zal vorderen van Steffi Graf. Volgens hem heeft zij dat geld niet. Het vermogen van Graf wordt geschat op ongeveer 150 miljoen mark, maar een groot deel daarvan is spoorloos. De vader van Graf bedacht een netwerk van postbusfirma's om de belasting te ontduiken. Bovendien sluisde hij vlak voor zijn arrestatie banktegoeden door naar nummerrekeningen in landen met geheimhouding op belastinggebied.

Het lijkt er steeds meer op dat Steffi Graf zelf geen weet had van de malversaties van haar vader. Op bankafschriften staat weliswaar haar handtekening, maar die is niet persoonlijk gezet. Dat gebeurde door een schrijfcomputer voor handtekeningenkaarten. De speelster loopt daarom geen risico in hechtenis genomen te worden. Steffi Graf, de nummer één van de wereld, gaat haar zaken voortaan zelf regelen. Ook zal ze breken met manager De Picciotto.