Australië stopt asiel voor Oost-Timorezen

PERTH, 11 OKT. De Australische premier, Paul Keating, heeft gisteren gezegd dat vluchtelingen uit het door Indonesië geannexeerde Oost-Timor niet langer politiek asiel kunnen krijgen in zijn land, omdat Canberra de betrekkingen met Jakarta niet in gevaar wil brengen.

Keating liet zich in een radio-interview zeer negatief uit over het voormalige Portugese koloniale bestuur (tot 1975) in Oost-Timor. Hij zei dat het Portugese bestuur destijds zo slecht was dat de inwoners van Oost-Timor er voor zouden hebben gekozen om bij Indonesië te behoren, als ze daar de kans voor hadden gekregen. “Het was een eiland(deel) in de archipel met ongeveer de slechtste koloniale macht, namelijk de Portugese. En dan zijn de mensen achteraf verbaasd dat het geannexeerd en ingelijfd werd door Indonesië”, aldus Keating.

Het hoofd van de afdeling Oost-Timor van het Portugese ministerie van buitenlandse zaken, Rui Quartins Santos, reageerde hierop door te zeggen dat “de geschiedenis het koloniale Portugese bestuur zal beoordelen, in vergelijking met wat later in Oost-Timor gebeurde onder het illegale Indonesische bestuur”. Santos verwelkomde het idee om de inwoners van Oost-Timor zelf te laten kiezen bij welk land ze willen horen. “Portugal zou elke beslissing die door de Oost-Timorezen zou worden gemaakt in een referendum respecteren en eerbiedigen”, aldus Santos.

Volgens Paul Keating kunnen achttien bootvluchtelingen die in mei in de Australische stad Darwin aankwamen geen vluchtelingenstatus krijgen, omdat alle inwoners van Oost-Timor het Portugese staatsburgerschap bezitten. Hij voegde er echter aan toe dat Australië Oost-Timor erkent als een provincie van Indonesië, hoewel de Verenigde Naties de Indonesische soevereiniteit over het gebied nooit hebben erkend. De Australische minister van buitenlandse zaken, Gareth Evans, had eerder gezegd dat sommige - maar niet alle - inwoners van Oost-Timor het Portugese staatsburgerschap hebben. Evans meende dat de Australische rechtbanken per geval zouden moeten bekijken welk staatsburgerschap de vluchtelingen hebben, die na de annexatie van Oost-Timor in 1975 zijn geboren. De Oost-Timorezen die vóór 1975 zijn geboren zouden volgens Evans allemaal Portugees staatsburger zijn. (AP, Reuter)