Amerikaans bedrijf trekt zich goeddeels terug

Het Amerikaanse bedrijf Software Support trekt zijn medewerkers grotendeels terug uit Nederland na een conflict tussen de gemeenten Den Haag en Leiden.

LEIDEN, 11 OKT. Het bedrijf Software Support, dat eerder dit jaar inzet was van een conflict tussen de gemeenten Leiden en Den Haag, heeft besloten zijn werkzaamheden voorlopig te verplaatsen van de vestiging in Leiden naar het hoofdkantoor in de Verenigde Staten. Het bedrijf zegt op dit moment te veel moeilijkheden te ondervinden om zich in Nederland te kunnen presenteren.

Enkele maanden geleden ontbrandde tussen de gemeenten Den Haag en Leiden een conflict over de acquisitie van de Amerikaanse onderneming, die zich toelegt op het in opdracht van computerbedrijven geven van telefonische informatie aan gebruikers van computers. Het bedrijf had na bemiddeling van het Leidse gemeentebestuur een voorlopige huurovereenkomst gesloten met een vastgoedbeheerder in Leiden. Maar Software Support koos alsnog voor Den Haag als locatie toen het Haagse gemeentebestuur in samenwerking met een aantal Haagse bedrijven het Amerikaanse bedrijf een half miljoen gulden als welkomstpremie bood. De Haagse rechtbank bepaalde in kort geding echter dat Software Support aan de huurovereenkomst in Leiden gebonden was.

Het Leidse college van burgemeester en wethouders vond het een “ontoelaatbare verspilling van gemeenschapsgeld om Software Support met cash subsidie om te kopen en daarmee te bewegen zich in Den Haag te vestigen, terwijl de werkgelegenheid voor Nederland al veilig is gesteld”, aldus een boze brief aan het Haagse college destijds. Het Leidse college sprak van “uitlokking van contractbreuk” door Den Haag. Leiden plaatste in reactie op het Haagse acquisitiebeleid een advertentie in het Financieele Dagblad met een oproep aan bedrijven om zich niet in Den Haag maar in Leiden te vestigen. De Haagse gemeenteraad besloot later dat de premie niet had mogen worden aangeboden.

Het besluit van Software Support om de werkzaamheden naar het hoofdkantoor van de firma in Florida te verplaatsen viel kort nadat het bedrijf zeven Nederlandse medewerkers in tijdelijke dienst had genomen. De zeven medewerkers waren geworven door de uitzendorganisatie Content Beheer. De uitzendorganisatie was al enkele maanden bezig met het werven en selecteren van ongeveer vijftig medewerkers die in de loop van het jaar aan de Leidse Plesmanlaan zouden gaan werken. Content beschouwt de verplaatsing van de werkzaamheden naar Florida als een beëindiging van het contract en heeft vorige week de zeven medewerkers ontslagen. Een woordvoerder van de uitzendorganisatie verklaart dat Content niet in staat is om medewerkers die in de Verenigde Staten werkzaam zijn adequaat te begeleiden. “Je moet toch regelmatig je gezicht laten zien en dat kon op deze manier niet”, aldus adjunct-directeur B. van den Hoven. Content zegt door het niet doorgaan van de overeenkomst een schade van ongeveer twee ton te hebben geleden, die het op Software Support wil verhalen.

De directie van Software Support ontkent in een verklaring contractbreuk met Content te hebben gepleegd. De beslissing om de werkzaamheden tijdelijk te verplaatsen is volgens de directie om puur strategische redenen genomen. Het bedrijf heeft de zeven door Content ontslagen medewerkers in dienst genomen en hun een opleiding en training in het hoofdkantoor in Florida aangeboden. Alle zeven werknemers hebben het aanbod geaccepteerd, aldus het bedrijf. Op het kantoor in Florida werken ongeveer tweehonderd mensen.

Het besluit van Software Support is een teleurstelling voor het Leidse gemeentebestuur, dat gehoopt had dat met de komst van het bedrijf een impuls zou worden gegeven aan de werkgelegenheid in Leiden. Het aantal arbeidsplaatsen zou binnen enkele jaren uitgroeien tot enkele honderden, zo werd gezegd. De directie van Software Support sluit deze ontwikkeling nog steeds niet uit. Op het kantoor aan de Plesmanlaan, bij de rijksweg A44, werken binnenkort slechts twee of drie mensen, maar het zal blijven fungeren als hoofdvestiging voor marketing en sales in Europa, zo laat de directie weten.

Twee weken geleden organiseerde het Leidse gemeentebestuur nog een ontvangst op het stadhuis ter gelegenheid van de opening van de vestiging van Software Support in Leiden. Er werd gesproken door burgemeester C. Goekoop, wethouder J. Walenkamp van economische zaken en ook door algemeen directeur J. Jacoboni van Software Support en directeur P. Craine van de Europese vestiging. Daarbij werd het bedrijf ook een replica aangeboden van een noodmunt uit 1574, Leidens ontzet.

    • Arjen Schreuder