Aanvragen vals paspoort op Curaçao niet moeilijk

ROTTERDAM, 11 OKT. Op Curaçao kunnen voor honderd tot tweehonderd gulden geldige Nederlandse paspoorten worden aangeschaft op valse namen, zelfs door criminelen. Dit werd gisteren aangetoond in een tv-programma van misdaadverslaggever Peter R. de Vries op RTL4.

De Vries en zijn medewerkers bemachtigden binnen enkele dagen vier 'fraudebestendige' Nederlandse paspoorten: een voor De Vries zelf op naam van een lid van zijn filmploeg, een voor een medewerker van zijn filmploeg, een voor een bekende Antilliaanse drugsbaas en een voor een Antilliaan die met het kopen van paspoorten voor voortvluchtige criminelen naar eigen zeggen reeds tienduizenden guldens heeft verdiend.

De paspoorten werden via een eenvoudige truc verkregen bij het bevolkingsbureau in Willemstad en (dat van Peter de Vries zelf) bij het kabinet van de gouverneur. De aanvrager deed onder een valse naam bij de politie aangifte van verlies of diefstal van zijn paspoort. Met het aangifteformulier vroeg hij vervolgens een nieuw paspoort aan. Bij de aanvragen, die werden gefilmd met een verborgen camera, bleek dat ambtenaren niet de moeite namen relevante gegevens (lengte en leeftijd van de aanvrager, gelijkenis van de pasfoto, handtekening) goed te controleren. Een van de aanvragers zakte bij het meten van zijn lengte door de knieën en werd zo in het paspoort aanzienlijk korter.

Staatssecretaris Kohnstamm van binnenlandse zaken, verantwoordelijk voor paspoortzaken, noemde de handelwijze van de betrokken ambtenaren in de uitzending van RTL4 “een schande” en zei bij de Antilliaanse autoriteiten te zullen aandringen op betere naleving van de regels. De gevolmachtigd minister van de Antillen in Den Haag, De Hazet, kondigde vanmorgen in het Radio 1 Journaal aan dat de procedure nog eens onder de loep zal worden genomen en dat zal worden uitgezocht wie zich schuldig hebben gemaakt aan de paspoortzwendel.

De CDA-fractie in de Tweede Kamer wil spoedoverleg over de kwestie en eist van Kohnstamm een diepgaand onderzoek. Peter de Vries erkent dat hij strafbare feiten heeft gepleegd. Hij zei de valse paspoorten te laten deponeren bij een notaris om te voorkomen dat er misbruik van wordt gemaakt. Bovendien wil hij zo verhinderen dat justitie de documenten gebruikt als bewijsmateriaal in een strafzaak tegen hemzelf.