20 miljoen voor bouw studiehuizen

ZOETERMEER, 11 OKT. Scholen voor HAVO en VWO krijgen 20 miljoen gulden om de schoolgebouwen te verbouwen tot 'studiehuizen' waar leerlingen zelfstandig kunnen leren. Met het geld kunnen scholen een mediatheek en extra studienissen inrichten.

Dit schrijft staatssecretaris Netelenbos (onderwijs) in een brief aan de Tweede Kamer. Het gaat om een eenmalige bijdrage. In totaal gaat het om 500 scholen met een HAVO- en/of VWO-afdeling. Het bedrag wordt uitgekeerd per leerling en bedraagt 130 gulden.

De verandering van een school in een 'studiehuis' maakt deel uit van de plannen voor een nieuw lesprogramma in de hoogste klassen van HAVO en VWO. Vanaf 1 augustus 1998 moeten leerlingen een vastomschreven vakkenpakket kiezen. Leraren moeten hun leerlingen vaker met opdrachten de klas uitsturen om alleen of in kleine groepen te werken. Daartoe is het wel nodig dat schoolgebouwen worden aangepast.