Weer rotstekeningen in Portugal ontdekt

LISSABON, 10 OKT. Tweehonderd nieuwe rotsgravures zijn onlangs ontdekt bij de Paleolithische opgravingsplaats Foz Côa in het noorden van Portugal. Dit schrijft het Portugese weekblad Expresso in het nieuwste nummer.

De gravures werden aangetroffen nadat het peil van het water in de rivier de Côa kunstmatig was verlaagd. De ontdekking vertienvoudigt het aantal tekeningen dat eind vorig jaar al langs de Côa ontdekt was.

Verspreid langs de tientallen kilometers lange, moeilijk bereikbare rivieroevers werden toen op de rotswanden schetsen aangetroffen van paarden, ossen, herten en steenbokken. Elke gravure heeft een oppervlakte van een paar vierkante meter. Deskundigen menen dat het hier om rotskunst uit het Paleolithisch tijdvak gaat, met een geschatte ouderdom van tien- tot twintigduizend jaar.

Volgens studies van het Portugese staatsbedrijf Electricidade de Portugal (EDP), dat in het dal van de Côa een groot stuwdammencomplex wil aanleggen, zijn de rotsgravures niet ouder dan 3000 jaar. De stuwdammen van het staatsbedrijf zouden het dal met tekeningen onder meer dan 130 meter water zetten. De UNESCO heeft onderzocht dat de tekeningen hierdoor onherstelbaar beschadigd zouden worden.

Het EDP heeft al meer dan 50 miljoen gulden geïnvesteerd in het project. Bovendien is voor de bouw in totaal 750 miljoen gulden aan Europese steunfondsen uitgetrokken.

De nieuw aangetroffen rotstekeningen zullen een belangrijk punt in de discussie worden die Frans expert Jean Clottes, president van het Internationaal Comité van Prehistorische Kunst en UNESCO-medewerker, voert tegen de voorgenomen bouw van een stuwdam in het dal van de rivier.

Een definieve beslissing over het wel of niet afbouwen van het stuwdammencomplex zal de net benoemde socialistische minister Antonio Guterres nemen. Guterres treedt begin volgende maand in functie. (AFP)