Waarde Nedlloyd op beurs daalt bijna met kwart

AMSTERDAM, 10 OKT. Op een ongeanimeerde Amsterdamse effectenbeurs was Nedlloyd vanmorgen uit de gratie. Nadat het transportfonds gistermiddag na een onverwachte winstwaarschuwing al 8,40 was gedaald, kwam daar vanmorgen nog eens 4,10 gulden bij op 42,50 gulden. Daarmee kelderde het fonds binnen een dag bijna 25 procent in waarde.

AMSTERDAM Rond het middaguur waren er 838.000 aandelen (in dubbeltelling) Nedlloyd omgezet. Volgens een handelaar “laten ook de laatste trouwe beleggers het fonds met pijn in het hart vallen”. Aanleiding tot de malaise is de onheilstijding dat de winst dit jaar “belangrijk lager” uitvalt dan in 1994.

De graadmeter, de AEX-index, stond rond het middaguur op 456,52 punten, een verlies van 1,94 punt. Tegen de achtergrond van de koersval in New York gisteravond viel dat verlies nog mee. Ook in Londen, Frankfurt en Parijs bewogen de koersen nauwelijks. De dollar herstelde zich een cent op 1,5920 gulden, de obligatiekoersen noteerden onveranderd tot een stuiver hoger.

Naast Nedlloyd was Philips in Amsterdam in mineur. Het elektronicafonds leverde 2,10 in op 69,40. Gisteren bedroeg het verlies al 2,80. Philips leidt onder tanende interesse voor technologiefondsen in de Verenigde Staten. Ook heeft een groot Amerikaans effectenhuis zijn winstverwachting voor Philips verlaagd.

Unilever, dat gisteren 2,20 afkalfde, herstelde vanmorgen 1 gulden op 207,20 gulden. De angst voor een eventuele overname van Cadbury lijkt geweken. Handelaren menen dat dit Britse concern te groot is en bovendien slechts gedeeltelijk bij Unilever past. Aandeelhouders vreesden dat Unilever voor de overname nieuwe aandelen zou moeten uitgeven, hetgeen de winst per aandeel mogelijk zou hebben gedrukt.

Op de Europese valutamarkten won de dollar iets van het gisteren prijsgegeven terrein terug. Rond 12.00 uur noteerde de munt 1,5920 gulden, tegenover 1,5820 gulden aan het slot gisteren.

Die slotkoers kwam tot stand na een daling met 1,75 cent. De koersdaling gisteren werd veroorzaakt door teleurstelling over het uitblijven van concrete maatregelen van de organisatie van zeven grootste industrielanden (G-7).

De valutahandel bood verder een rustige aanblik. Dat kwam mede doordat gisteren de banken in New York waren gesloten (Columbus Day) en doordat vandaag de financiële markten in Japan de poorten dicht hielden.

NEW YORK Op Wall Street werd de handel gisteren stopgezet toen het verlies van de Dow Jones-index boven de vijftig punten opliep. Uiteindelijk sloot de de index 42,99 punten lager op 4726,22 punten.

Vooral de technologiefondsen, Novell voorop, waren in de aanbieding. Veel handelaren stootten hun aandelen af omdat de zij teleurstellende derde-kwartaalcijfers verwachtten.

278 miljoen aandelen gingen er gisteren om, tegen 315 miljoen stuks op vrijdag. Ook de luchtvaartsector zat in een dip. USAir maakte bekend dat zij haar tarieven op zo'n 850 Noordamerikaanse diensten dit najaar en deze winter tot 40 procent verlaagt.

TOKIO De effectenbeurs van Japan was vandaag gesloten wegens een nationale feestdag.