Spanje leent de Guernica niet uit

MADRID, 10 OKT. Spanje weigert het doek 'Guernica' van Picasso ter beschikking te stellen aan het Centre Pompidou in Parijs, dat er volgend jaar een tentoonstelling over het thema Art et pouvoir omheen wilde bouwen. De Spaanse minister van cultuur, Carmen Alborch, heeft dat gisteren bevestigd. Het doek, thans tentoongesteld in het Centrum voor hedendaagse kunst Reina Sofia, is naar het oordeel van de Spaanse autoriteiten, te kwetsbaar om het nog reizen door de wereld te laten maken. De uit 1937 daterende voorstelling van de Spaanse stad Guernica na het bombardement door fascistische opstandelingen, werd in de jaren dertig door de wereld gezonden om fondsen voor de republikeinse kant in de Spaanse burgeroorlog bijeen te brengen. Pas na de dood van de fascistische dictator Franco in 1975 kwam het in Spanje terug. Eerder dit jaar wees Spanje een verzoek uit Japan van de hand, waar men Guernica wilde exposeren ter gelegenheid van de 50-ste verjaardag van de atoombom op Hiroshima. (AFP)