Slechte band met Simons; Fractieleider PvdA in raad Rotterdam weg

ROTTERDAM, 10 OKT. De fractievoorzitter van de PvdA in de Rotterdamse gemeenteraad, P. Aubert, heeft gisteren zijn functie neergelegd. Hij blijft wel lid van de fractie. Het raadslid E. Kuijper volgt Aubert op.

De stap van Aubert komt na spanningen tussen de fractie en de PvdA-wethouders Simons en Kombrink en partijgenoot burgemeester Peper. Maar volgens fractiegenoot R. van Middelkoop staat het terugtreden van Aubert los van de irritaties in de gemeenteraad. Aubert, die onbereikbaar is voor commentaar, had de fractie al in de zomer op de hoogte gesteld van zijn beslissing om af te treden, aldus Van Middelkoop.

“Hij vond dat hij zijn rol van voorzitter niet langer goed kon combineren met zijn volledige baan”, vertelt Van Middelkoop. Ook was de slechte verhouding tussen Aubert met PvdA-wethouder H. Simons een reden. Van Middelkoop: “Er was sprake van incompatibilité d'humeur. Dat had volgens hem te veel weerslag op de sfeer binnen de fractie.”

Onder leiding van Aubert uitte de PvdA-fractie onlangs stevige kritiek op Peper, wegens zijn handelwijze bij de sluiting van Perron Nul. Uit een rapport van professor U. Rosenthal bleek dat Peper vorig jaar december bewust op de ontmanteling van de drugsgedoogzone had aangestuurd, zonder te zorgen voor alternatieve opvangplekken in de stad.

Bij het debat over de sluiting van Perron Nul kwam het vorige maand tot een openlijke confrontatie tussen de fractieleider en de burgemeester. Aubert ergerde zich er vooral aan, dat Peper niet wilde toegeven dat er bij de sluiting veel was misgelopen. Alleen de communicatie met de deelgemeenten verdiende volgens Peper “geen schoonheidsprijs”. De deelgemeenten werden niet ingelicht over de nachtopvang voor verslaafden die het college op hun grondgebied wilde realiseren.

Aubert verweet Peper er medeverantwoordelijk voor te zijn dat Perron Nul vorig jaar niet langer beheersbaar was. Dominee Visser, de initiatiefnemer van het project, heeft de laatste drie jaar om hulp geroepen. Hij kreeg niet eens een paar politiemensen, aldus Aubert. In de afgelopen maanden liet Aubert meerdere malen weten het niet te betreuren wanneer Rotterdam een nieuwe burgemeester zou krijgen.

Volgens Van Middelkoop betekent het aftreden niet dat de PvdA-fractie de forse kritiek van Aubert op Peper betreurt. “Juist niet. Het nieuwe fractiebestuur telt nu twee leden die ongelukkig zijn over het functioneren van Peper. Er is ook geen enkele aanleiding voor een andere koers. Tot nu toe is er niets gebeurd. Peper blijft en hij heeft geen gesprekken gevoerd met de fractie.”