SAM NUNN; Zuidelijke Democraat

Een conservatieve Democraat uit het zuiden met een grote expertise op het gebied van defensiepolitiek. Zo staat senator Sam Nunn, die gisteren aankondigde zich niet herkiesbaar te stellen, bekend in de Amerikaanse politiek.

De ervaren Nunn (57) was sinds 1987 voorzitter van de Senaatscommissie voor de Strijdkrachten. Hij verloor deze post echter in november toen de Democraten de meerderheid in Senaat en Huis kwijtraakten aan de Republikeinen.

De senator gebruikte zijn jarenlange voorzitterschap om een grote machtspositie op te bouwen. “Geen enkele buitenlandse politiek van de Democraten, zeker als die een militair aspect heeft, redt het als ze niet de goedkeuring wegdraagt van Sam Nunn”, zei een adviseur van president Clinton eens. In 1994 vroeg Clinton Nunn om, samen met Jimmy Carter en de voormalige Amerikaanse chef-staf Colin Powell, naar Haïti te gaan om de militaire machthebbers daar te overtuigen de macht over te dragen aan een burgerbewind.

Nunn stelde zich soms zeer onafhankelijk op. Zo was hij een groot tegenstander van het voornemen van zijn partijgenoot, president Clinton, om homoseksuelen die openlijk voor hun seksuele voorkeur uitkomen, in het Amerikaanse leger toe te laten. In 1993 stemde hij, met vijf Democratische collega's, tegen een voorstel van Clinton om het Amerikaanse begrotingstekort terug te dringen omdat hij vond dat dat niet ver genoeg ging. In 1991 keerde Nunn zich tegen het voornemen van de toenmalige president, de Republikein Bush, om Amerikaanse troepen naar de Golf te sturen om daar een einde te maken aan de Iraakse bezetting van Koeweit.

Nunn zei gisteren “om persoonlijke redenen” terug te treden. Vast staat dat zijn populariteit in zijn thuisstaat, Georgia, in de loop der jaren alleen maar is toegenomen. Zo kreeg hij in 1984 maar liefst 80 procent van de stemmen. In 1990 waren de Republikeinen er zo van overtuigd dat Nunn de verkiezingen zou winnen dat ze er van af zagen om een tegenkandidaat tegen hem het strijdperk in te sturen. Door het vertrek van Nunn is het zeker niet uitgesloten dat de Republikeinen volgend jaar Nunns zetel van de Democraten zullen overnemen.