RTZ en CRA na fusie grootste mijnbouwer

ROTTERDAM, 10 OKT. De grootste goud- en koperproducent ter wereld, het Britse RTZ en het Australische CRA, een van de belangrijkste ijzererts- en kolenproducenten, gaan fuseren. Door de fusie, die beide bedrijven gisteren bekend maakten, ontstaat het grootste mijnbouwconcern ter wereld met een balansstotaal van 4,5 miljard pond (11,2 miljard gulden).

De fusie lijkt ingegeven door de internationale expansieplannen van beide bedrijven. CRA begeeft zich de laatste jaren steeds meer buiten de Australische thuismarkt. Daarbij zou een belangenconflict kunnen ontstaan met RTZ, dat een belang heeft in CRA van 49 procent.

Volgens RTZ-bestuursvoorzitter Bob Wilson kunnen de bedrijven op nieuwe markten in Zuid- en Midden-Amerika, Oost-Europa en Azië niet zelfstandig verder. RTZ en CRA zijn al sterk vertegenwoordigd in Noord-Amerika, Australië en Nieuw-Zeeland.

De twee bedrijven gaan hun activiteiten combineren, maar zullen elk apart op de effectenbeurs genoteerd blijven. In de nieuwe combinatie krijgt RTZ 76,5 procent. CRA neemt het overige belang van 23,5 procent.

Volgens de betrokken bedrijven vertoont de duale constructie gelijkenis met de organisatiestructuur van Brits-Nederlandse ondernemingen als Unilever en Koninklijke/Shell Groep. De fusie wordt begin januari volgend jaar van kracht.

RTZ en CRA kennen een lange traditie van samenwerking. In het begin van de jaren zestig toen RTZ ontstond uit een fusie tussen Consolidated Zinc en Rio Tinto kwam CRA voor 92 procent in handen van de Britse moeder. RTZ heeft het CRA-belang in de loop der jaren afgebouwd.