PAOK: 'Haan moet contract hier uitdienen'

ROTTERDAM, 10 OKT. De voorzitter van PAOK Saloniki, Thomas Voulinos, weigert het contract van trainer Arie Haan te ontbinden. De Griekse zakenman wil zijn coach niet toestaan te vertrekken naar Feyenoord. De Nederlandse coach bereikte het afgelopen weekeinde met de Rotterdamse voetbalclub overeenstemming over een contract voor twee seizoenen, maar hij is nog in dienst bij PAOK. “Haan moet zijn contract bij PAOK uitdienen. Punt uit”, liet de verontwaardigde voorzitter gisteren weten via een Nederlandstalige tolk, werkzaam op zijn bedrijf.

Voulinos is boos, zowel op Feyenoord als op Haan. Volgens de Griek hebben beide partijen uit Nederland de belangen van de club PAOK ernstig geschaad. “Het is een schandalige kwestie”, zei Voulinos. “Een telefoontje was toch wel het minste dat ik de afgelopen dagen had mogen verwachten. Een gesprek van baas tot baas over een belangrijke werknemer. Maar ik heb het nieuws over Haan en Feyenoord via de media moeten vernemen. Het is een overval. Dat pik ik niet.”

Voulinos weigerde Haan gisteravond bij zijn terugkeer in Griekenland te woord te staan. Hij verwees zijn trainer door naar de manager van PAOK. Een gesprek bracht geen soelaas. “Haan heeft slechts één standpunt van PAOK te horen gekregen”, benadrukte Voulinos. “Hij moet gewoon zijn verplichtingen nakomen.”

Ook in de Griekse pers klinkt hevige verontwaardiging over het gedrag van Haan en Feyenoord. Haan wordt “verraad” verweten, Feyenoord “piraterij”. Overigens vertelde Haan bij aankomst op het vliegveld in Griekenland dat hij nog niet helemaal rond is met Feyenoord.

Feyenoords voorzitter Jeroen van den Herik ontkent dat hij niet netjes zou hebben gehandeld. “Er ontstaat in Griekenland in dit soort zaken al gauw een hele hoop herrie. Maar wij hebben geen grenzen overschreden. Haan heeft al in augustus het bestuur van PAOK te kennen gegeven te willen vertrekken”, aldus Van den Herik. “In de voetballerij moeten contracten tussentijds kunnen worden beëindigd. Maar misschien dat het arbeidsrecht in Nederland verschilt van dat in Duitsland of Griekenland.”

Van den Herik acht het waarschijnlijk dat PAOK Saloniki een schadeloosstelling zal ontvangen. “Dat is geen zaak van Feyenoord, maar iets tussen werkgever en werknemer.”

Volgens Voulinos is een afkoopsom (nog) niet aan de orde. “We denken niet in geld. We denken aan een trainer. En die hebben we nodig om het seizoen goed af te maken. Haan is onze man. Ik ben zeer tevreden over hem. Hij heeft niet voor niets zijn contract bij PAOK mogen verlengen. Zelf wilde hij voor twee jaar bijtekenen, maar wij vonden één seizoen lang genoeg. Haan is namelijk nogal een dure trainer.”

Mocht Haan toch deze week bij Feyenoord aan de slag gaan, dan dient Voulinos bij de UEFA een klacht tegen de Nederlandse handelwijze in. “Want in feite heeft Haan nu twee contracten, één bij Feyenoord en één bij PAOK. Dat kan reglementair niet. Daarom wil ik voorlopig ook niet met Haan praten. Hij heeft de club, de spelers en mij met zijn handtekening bij Feyenoord in de steek gelaten. Dat kunnen we niet zomaar laten passeren.”

Van den Herik: “Haan komt naar Feyenoord.”