Minister Guatemala afgetreden

GUATEMALA-STAD, 10 OKT. De minister van defensie van Guatemala, Mario Rene Enriquez Morales, is gisteren afgetreden. Hij nam hiermee de verantwoordelijkheid op zich voor de schietpartij van regeringssoldaten op een dorpje van voormalige vluchtelingen afgelopen donderdag. Daarbij verloren elf dorpsbewoners het leven en raakten achttien mensen, onder wie drie soldaten, gewond. Generaal Marco Antonio Gonzalez Taracena is benoemd tot de nieuwe minister van defensie. De bevelhebber van het gebied waarin de schietpartij plaatshad, kolonel Sammy Noe Vasquez Benavente, is ontslagen. De vierentwintig soldaten die betrokken waren bij de schietpartij zullen door een militair tribunaal worden berecht. De burgeroorlog in Guatemala, die al 34 jaar voortduurt, heeft aan ten minste 140.000 mensen het leven gekost. Zo'n 40.000 mensen, met name Indianen, zijn gevlucht naar het zuiden van Mexico. Het regeringsleger van Guatemala beschouwt hen als medestanders van de linkse rebellen. De regering van Guatemala voert deze week in Mexico vredesbesprekingen met de guerrilla-strijders. (AP, Reuter)