Miljoenen winst voor informanten politie Haarlem

DEN HAAG, 10 OKT. Informanten die met de Haarlemse politie samenwerkten bij het importeren van verdovende middelen hebben in de afgelopen jaren miljoenen guldens verdiend.

Dit bleek gisteren uit het verhoor van een van de begeleiders ('runners') van deze informanten, J. van Vondel, voormalig medewerker van de Haarlemse criminele inlichtingendienst (CID). De Haarlemse politie kreeg, aldus Van Vondel, zo'n 300.000 gulden per jaar voor het aanschaffen van facilitaire voorzieningen. De politie financierde uit deze middelen loodsen en transportmiddelen die nodig waren voor de drugsimporten.

Verder maakte Van Vondel bekend dat delen van de inhoud van drugscontainers onder het mom van humanitaire hulp naar Oost-Europa zijn verstuurd. Het ging daarbij om zaken als ongebleekt katoen en kleding. Met deze goederen werden de verdovende middelen in een container 'afgedekt'. Zij dienden als 'officiële lading' van de containers. De politie had grote problemen om die 'dekladingen' af te zetten. Daarom werd ervoor gekozen de goederen als humanitaire hulp naar Oost-Europa te sturen.

De Haarlemse politie was behulpzaam bij het importeren en vervoeren van de containers. Daarmee hoopte de politie een beter inzicht te krijgen in de drugsorganisatie die achter de transporten zat. De goederen die als humanitaire hulp naar Oost-Europa werden vervoerd, hadden “geen waarde”, zei Van Vondel. Volgens hem was het “troep”. Hij wilde geen mededelingen doen over wat erin zat. “Dekladingen zijn gerelateerd aan zaken”, verklaarde hij. “Ik kan daarover niets zeggen, want dan breng ik mensen in gevaar.”

Het merendeel van officiële ladingen in drugscontainers bestond overigens uit goederen die wel waarde hadden. Die zette de politie af bij een onbekende fabrikant, een contact van de politie. De fabrikant hoefde volgens Van Vondel niet voor de goederen te betalen. “Het was voor ons een probleem om dat spul kwijt te raken. Wij waren blij dat we er op deze manier vanaf kwamen”, zei Van Vondel. Hij ontkende dat de politie zelf geld verdiende aan de verkoop van de dekladingen.