Met een slakkegang langs wegopbrekingen

WOERDEN, 10 OKT. Wegwerkers in Woerden hebben een probaat middel gevonden tegen jakkerende automobilisten op opgebroken provinciale wegen. Voortaan worden tijdens werkzaamheden auto's ingezet die alsmaar met een slakkegang op en neer rijden, zodat de volgende auto's geen keus hebben.

Het werk aan een vierhonderd meter lang wegvak tussen Woerden en Bodegraven werd twee weken geleden door de Arbeidsinspectie stilgelegd, omdat de situatie te gevaarlijk was voor de wegwerkers. Vaak is bij werk aan provinciewegen één weghelft voor het verkeer beschikbaar, waarbij de rijrichting met een stoplicht wordt afgewisseld. Op smalle wegen blijft dan echter onvoldoende ruimte voor de wegwerkers over. Afsluiten van de wegen is vaak niet mogelijk, omdat dat te grote omleidingen tot gevolg heeft. De Arbeidsinspectie houdt sinds een maand een controle-actie naar de veiligheid van de wegwerkers en heeft op diverse plaatsen de werkzaamheden stilgelegd.

Het werk in Woerden kon deze week weer worden hervat na de inzet van drie 'vertragingsauto's'. De auto's rijden de hele werkdag beurtelings met een snelheid van 15 kilometer per uur langs het opgebroken wegvak. De Arbeidsinspectie is zeer tevreden over deze oplossing. “Het werkt perfect”, zegt wegwerker M. van Leijenhorst. Drempels bieden geen oplossing. “Als je hard rijdt, kom je daar probleemloos overheen.” De nieuwe aanpak leidt tot aanmerkelijk grotere vertraging voor het verkeer. Dat heeft weer een preventieve werking, doordat automobilisten alternatieve routes kiezen, stelt Van Leijenhorst. Het rijden in de vertragingsauto is niet geestdodend. “Die mensen hebben ook een sociale taak. Ze maken een praatje met de automobilisten die aan komen rijden”, aldus Leijenhorst.