Meer produktie met minder mensen in golfkartonindustrie

Het aantal banen in de golfkartonindustrie is vorig jaar met 7 procent afgenomen van 3.163 tot 2.943. Tegelijkertijd is de produktiviteit van de overgebleven personeelsleden flink opgeschroefd. Per werknemer steeg de produktie met 16,6 procent.

Dat heeft de Vereniging van Nederlandse Golfkartonfabrikanten (VNG) vandaagbekendgemaakt tijdens haar jaarlijkse persbijeenkomst op Schiphol. In de elf ondernemingen in de Nederlandse golfkartonindustrie is de afgelopen tijd veel gereorganiseerd en gesaneerd. Het aantal fabrieken (16) en golfkartonmachines (18) is vorig jaar ongewijzigd gebleven.

De afzet van golfkarton bedroeg vorig jaar 910 miljoen vierkante meter. Dat is 8,7 procent meer dan in 1994. Voor dit jaar verwacht de VNG een bescheidener afzetgroei van bijna 3 procent tot 935 miljoen vierkante meter.

Bij het fabriceren van golfkarton wordt steeds meer gebruik gemaakt van oud papier en oud karton. Inmiddels bestaat bijna tweederde van het golfkarton uit deze basisprodukten. Twintig jaar terug was dat nog ruim 40 procent.

Golfkarton wordt vooral veel toegepast als verpakkingsmateriaal in de voedingsmiddelenindustrie.