Lire hoeft van Dini niet meer snel in EMS terug

ROME, 10 OKT. De Italiaanse premier Lamberto Dini lijkt zijn doel om de lire snel terug te krijgen in het Europees Muntstelsel, te hebben laten varen. Ook het Internationaal Monetair Fonds adviseert nog even te wachten.

Afgelopen weekeinde had Dini gezegd dat herintrede van de lire “geen kwestie van leven of dood” is. Gisteren zei hij in november de balans te willen opmaken met de andere landen in het EMS. Op een persconferentie in Washington, waar hij na de G-7 top is gebleven voor de jaarvergadering van het IMF, zei Dini dat het begrotingsdebat en de koers van de lire daarbij een maatstaf zou zijn. Maar hij wekte de indruk akkoord te zijn met de gouverneur van de Italiaanse centrale bank, Antonio Fazio, die heeft gewaarschuwd tegen overhaaste besluiten.

De directeur Europa van het IMF, Massimo Russo, zei gisteren dat een snelle terugkeer van de lire in het EMS meer risico's dan gevaren met zich meebrengt. Hij zei dat Italië beter een andere weg kan kiezen om de koers van de lire te stabiliseren, door versneld het begrotingstekort terug te dringen tot de drie procent die voorwaarde is voor toetreding tot de Europese Monetaire Unie. In het financiële meerjarenplan van Dini wordt dit doel in 1998 bereikt.

De kennelijke stap terug van Dini en de waarschuwing van het IMF zijn ook ingegeven door het koersverloop van de lire. Deze is fors gedaald door het justitiële onderzoek tegen de holding Gemina, waarin de belangrijkste Italiaanse bedrijven vertegenwoordigd zijn. Deze holding heeft onverklaarbare schulden. De problemen met Gemina illustreren opnieuw de geslotenheid en ondoorzichtigheid van de Italiaanse financiële markten en de kwetsbaarheid van de lire.

Dini heeft in Washington zijn begroting verdedigd als “de best-mogelijke”. Hoewel er kritiek is, ook van het IMF en de Italiaanse centrale bank, dat veel inkomsten onzeker zijn en dat het zakenkabinet erg genereus is naar de ambtenaren, herhaalde Dini dat hij de begroting niet zal aanpassen. Hij heeft gesuggereerd dat als politieke partijen meer bezuinigingen willen, zij dan zelf maar de verantwoordelijkheid daarvoor moeten nemen.

    • Marc Leijendekker