Dit is een artikel uit het NRC-archief

Skiën

La Bomba op skipiste van Spaarnwoude

SPAARNWOUDE, 10 OKT. Het Italiaanse skifenomeen Alberto Tomba verschijnt tijdens zijn bliksembezoek aan Nederland op één middag in twee gedaanten. Op de persconferentie in Amsterdam, ter gelegenheid van de promotie van skimateriaal van een van zijn sponsors, is hij de elegant geklede Italiaanse Casanova. Gekleed in een stemmig grijs kostuum, smaakvolle stippeltjesstropdas en een zachtroze overhemd. Een uur later staat de vedette op de kunstskibaan van Spaarnwoude. Opnieuw met die baard van een paar dagen en de glimlach die gletsjerijs doet smelten, maar nu gehuld in een glad skipak waarop geen enkele kleur ontbreekt.

Het is ver boven de twintig graden als Tomba zich aan een afdaling en een slalom over de plastic borstelbaan waagt. In vrijwel volledige uitmonstering - met honkbalpet in plaats van helm - slalomt de 93 kilo zware Italiaan tussen de blauw-rode poortjes naar beneden. Hij wordt officieel geklokt (16.95 seconden), trekt tijdens het afremmen een grimas naar het publiek en steekt linkerhand en stok triomfantelijk omhoog. Automatismen van een vedette.

Een groot deel van de voorbereiding op het nieuwe skiseizoen zit erop voor 'Tomba la Bomba', de man die zijn bijnaam dankt aan de explosieve kracht en de fabelachtige techniek waarmee hij nu al vele jaren achtereen in de slalom en de reuzenslalom naar de finish dendert. Zijn prestaties in de sneeuw leverden hem onder meer vijf olympische medailles op; goud op de slalom en de reuzenslalom in 1988 (Calgary), goud tijdens de reuzenslalom en zilver op de slalom in 1992 (Albertville) en zilver in 1994 op de slalom (Lillehammer).

Gisteren stond de 28-jarige Tomba niet op de skilatten in Lech, Lillehammer of Garmisch Partenkirchen, maar op de witte borstelbaan in de uitgestrekte leegheid van het recreatieterrein Spaarnwoude. Hoewel sneeuw ontbreekt is de gelijkenis ter plekke met de echte wintersportoorden groot: blond haar, modieuze zonnebrillen en gebruinde mannen en vrouwen in overvloed, op de achtergrond zelfs een ski-school annex horeca-uitspanning gebouwd in de stijl zoals je die in de hooggebergten aantreft.

Onder het publiek een Tomba-gekke Italiaan, die verwoede pogingen deed om de honkbalpet van de ster af te troggelen. Terwijl Tomba geroutineerd tientallen handtekeningen zet - op petten, shirts, posters en kleurenkiekjes van de wintersportvakantie - blijft de fan aan zijn hoofd zeuren. De campionissimo keurt hem geen blik waardig en laat zijn landgenoot raaskallen tot hij een ons weegt.

Tomba is klaar voor het het nieuwe seizoen en ziet vooral uit naar het wereldkampioenschap, dat begin dit jaar bij gebrek aan sneeuw in de Spaanse Sierra Nevada werd afgelast en nu gepland is voor februari volgend jaar. “Ik was goed in vorm”, zegt Tomba nu. Op het WK wil hij nog één keer schitteren. “Ik zeg al twee jaar dat ik aan mijn laatste jaar bezig ben”, relativeert Tomba. Evenals voorgaande jaren bereidde hij zich deze zomer in de bergen van Chili op de winter voor. “Het was deze zomer te warm om op de gletsjers in Italie te trainen, nu kan dat wel weer.”

Met het begin van het skiseizoen breekt voor Tomba straks ook de hysterie rond zijn persoon opnieuw in volle hevigheid los. In eigen land wordt hij verafgood. Misschien dat de ster iets van zijn magische glans heeft verloren als gevolg van de enkele jaren oude naaktfoto's van hem die onlangs werden gepubliceerd. Over de Tomba-cultus die elk jaar met het dalen van de temperatuur geleidelijk tot volle wasdom komt, zegt hij: “Ik sta 's winters erg in de publiciteit. 's Zomers ook wel, maar minder. Er komen dan dingen naar buiten waar je nauwelijks controle op hebt.” Af en toe wil Tomba gewoon met rust gelaten worden. “Ik geloof dat ik veel voor Italië heb gedaan, maar de fans schijnen niet te begrijpen dat ik ook rust nodig heb.” Maar die voortdurende aandacht van de tifosi heeft ook een positieve kant, erkent hij: “Het geeft me energie.”

Al jaren is bekend dat hij filmster wil worden, nu loopt hij met serieuze plannen rond. Veel meer dan dat er momenteel gesprekken over zijn nieuwe rol van acteur worden gevoerd, wil hij er niet over kwijt. Van het genre van zijn voorkeur maakt hij echter geen geheim. “Ik houd erg van avonturenfilms.” Het past in het beeld van de zachtaardige macho, die vooral van snelheid houdt; niet alleen op de piste maar ook op de weg, bij voorkeur in zijn Ferrari.

Mooie vrouwen zullen ongetwijfeld aan de zijde van acteur Tomba figureren. Een roodharige vamp van rond de twintig slaagt er op de witte borstelmatten in Spaarnwoude ook in om zich naast de 1 meter 80 lange Italiaan te manoeuvreren. Terwijl de ster en het meisje met het rode haar in de camera van haar vriendje kijken, slaat ze brutaal een arm om zijn brede schouders. “Nee hoor”, ze is helemaal geen fan van Tomba, zegt ze later giechelend, terwijl de zon langzaam achter een afvalberg verdwijnt. “Ik deed het voor mijn moeder. Die is helemaal gek van hem. Als ik hem op straat zou tegenkomen, zou ik hem niet eens herkennen.'