Krachtige aardbeving eist levens in Mexico

MEXICO-STAD, 10 OKT. Een krachtige aardbeving heeft gisteren in Mexico aan ten minste dertig mensen het leven gekost. Zeker honderd mensen raakten gewond toen de aardbeving met een kracht van 7,5 op de schaal van Richter even na half tien 's ochtends plaatselijke tijd het centrum van Mexico trof.

De aardbeving, waarvan het epicentrum voor de westkust in de Stille Oceaan lag, richtte vooral schade aan in de staten Colima en Jalisco. In Mexico-Stad, waar de aardbeving ook kon worden gevoeld, vluchtten duizenden mensen in paniek gebouwen uit. Tien jaar geleden kwamen hier tussen de vijf- en tienduizend mensen om het leven tijdens een zeer zware aardbeving. Op enige lichte schade na had de beving ditmaal in de hoofdstad geen verdere gevolgen.

De schok, die één minuut en twintig seconden duurde, eiste de meeste levens in de havenstad Manzanillo in Colima. Het gebouw van het lokale openbare ministerie alsook een hotel stortten in, waarbij 21 mensen om het leven kwamen. Gisteravond laat ging het zoeken naar eventuele overlevenden nog door. Volgens de gouverneur van Colima, Carlos de la Madrid, liggen in het hotel nog vier mensen onder het puin. TV Azteca meldde gisteravond dat dit hotel na de aardbeving in 1985 zou zijn gesloten wegens structurele schade, maar dat de eigenaar later op dubieuze wijze opnieuw een vergunning had gekregen.

In de staat Jalisco waren het vooral de gemeenten Cihuatlán en La Huerta die werden getroffen. Het wegdek van een kustweg vertoonde scheuren. In de toeristische havenstad Puerto Vallarta moesten de gasten van drie hotels worden geëvacueerd. De aardbeving van gisterochtend werd rond zes uur 's avonds (plaatselijke tijd) gevolgd door een krachtige naschok van 4,9 op de schaal van Richter. In totaal deden zich nog ten minste twaalf naschokken voor. In Mexico hebben vaak aardbevingen plaats. Voor de westkust tussen Guatemala en Puerto Vallarta liggen twee aardplaten naast elkaar. Doorgaans is het epicentrum van aardbevingen hier gelegen.