Kluivert en Mulder in centrum aanval

VALLETTA, 10 OKT. Zestien voetballers en drie oefenmeesters verstoren de rust in het Maltezer Ta' Qali-stadion. De training van het Nederlands elftal heeft plaats in een zwoele avondlucht, onder het schijnsel van een volle maan. Er wordt geoefend op voorzetten en afwerken (jargon voor schieten) op doel. De keepers De Goey en Van der Sar fungeren afwisselend als schietschijf. Daarna een onderling partijtje, waarbij het ene team een groot doel moet verdedigen en het andere twee kleine doelen, gevormd door pilonnen die in beide hoeken van het veld staan opgesteld.

De kleine doeltjes geven zoals op elk trainingsveld aanleiding tot discussie. Want het is lang niet altijd duidelijk of de bal er nu doorheen gaat, voorlangs of over. Zeker niet waneer je zoals 'arbiter' Guus Hiddink op een afstand het spel volgt. De wat stramme bondscoach, die nog steeds hinder ondervindt van een knieblessure uit zijn actieve loopbaan, stelt zich tussen de doeltjes op. Davids en Ronald de Boer maken zich behoorlijk boos over de scheidsrechter. “Trainer toch!”. Davids wijst en passant ook Trustfull terecht die in zijn ogen onvoldoende meeverdedigt. Toch lijkt de sfeer niet slecht, al ontbreken in deze groep de leiders die voor een machtsevenwicht zorgen.

De verdeling van de gele hesjes maakt duidelijk hoe Hiddink morgen in de EK-kwalificatiewedstrijd wil aantreden. Overmars en Ronald de Boer bezetten de vleugels, Kluivert en Mulder staan in het centrum van de aanval. Op het middenveld fungeren Witschge (links) en Seedorf (rechts) als de flankspelers. Achterin vier verdedigers: Numan links en Reiziger rechts, terwijl Blind en Frank de Boer het centrum vormen. Een defensie volgens de Van Gaal-doctrine, waarbij de centrale verdedigers in een 'aanvallende' rol hun werk doen. Steeds meer worden de contouren duidelijk van het team waarmee Guus Hiddink de moeizame weg naar het EK in Engeland wil vervolgen: een Ajax-concept met enkele nuances. De bondscoach drukt zijn stempel op Oranje zonder grote concessies te doen aan de automatismen van de spelers bij hun club.

Malta is een tussenstation op weg naar de grote klus op 15 november tegen Noorwegen. Ook dat duel moet gewonnen worden, hoewel het Nederlands elftal de Vikingen de afgelopen drie keer niet kon verslaan. Hiddink heeft gezien de puntentelling - het onderlinge resultaat geldt als Nederland en Noorwegen na een zege van Oranje op een gedeelde tweede plek eindigen - dan wel geen behoefte aan een grote overwinning op Malta, hij zal een positief resultaat kunnen gebruiken voor zijn gedeukte imago. Na de moeizame overwinning op Wit-Rusland had hij toch wat uit te leggen aan het sectiebestuur betaald voetbal dat wilde weten waarom het vlaggeschip van de bond zo traag opstoomt naar Engeland.

De KNVB is gebaat bij kwalificatie. Een groot aantal sponsorcontracten loopt volgende zomer af. Nieuwe verbintenissen kunnen in combinatie met de verkoop van de tv-rechten tientallen miljoenen guldens opleveren. Nu al zijn er bedrijven die bijkans een blanco cheque aanbieden om maar te kunnen toetreden tot het korps van KNVB-sponsors. In dat kader past geen uitschakeling tegen Noorwegen. De gladiatoren op het veld, met wie nog geen enkele regeling over premies is afgesloten, zullen de investeerders lekker moeten maken. De zakenlieden in het sectiebestuur moeten de goudschat binnen halen.

Later op de avond onweert het op Malta. De verwachtingen voor de komende dagen zijn niet best. Er is zwaar weer op komst.

    • Erik Oudshoorn