Karel Douven

Op 75-jarige leeftijd is afgelopen zaterdag Karel Douven overleden. De jezuïetenpater Douven was een van de hoofdfiguren in het religieuze 'nieuwe-tijdsdenken' in Nederland en was de schrijver van het boek Het christendom op weg naar de 21e eeuw, van Christusbelijdenis tot Christuservaring waarvan in 1988 de eerste druk verscheen. Daarna volgden er nog diverse drukken. In Douvens boeken stond de innerlijke bewustwording van de mens centraal. Ook hield hij bezinningsdagen in zijn boerderij Het Bergkristal in het Brabantse Haaren en gaf daar cursussen geestelijke groei. Als jezuïet is Douven een geheel eigen weg gegaan. Zijn publikaties werden in eigen beheer uitgegeven omdat de jezuïetenorde er niet mee in verband wilde worden gebracht. Volgens Douven heeft zijn ontdekkingstocht langs oosterse godsdiensten, esoterie en alternatieve geneeswijzen hem echter nooit met zijn rooms-katholieke erfgoed in conflict gebracht. Douven richtte zich nadrukkelijk op vernieuwing van de kerk, die zich volgens hem moet openstellen voor de voortschrijdende persoonlijke groei van mensen.