Justitie België vermoedt: Claes heeft gelogen

BRUSSEL, 10 OKT. De Belgische justitie vermoedt dat NAVO-topman Willy Claes heeft gelogen in de Agusta smeergeldaffaire.

De Belgische liberale partij VLD en de Duitse mee-regerende liberale partij, de FDP, dringen aan op het ontslag van de secretaris-generaal.

Het Hof van Cassatie, het hoogste rechtscollege in België, vermoedt dat Claes wist dat de Italiaanse helikopterbouwer Agusta smeergeld heeft betaald aan zijn Socialistische Partij. Dat blijkt uit het tien pagina's tellende rapport van het hof, dat gisteren kon worden ingekeken door een bijzondere Kamercommissie. Op basis van dit rapport vraagt het Hof de Kamer om Claes in staat van beschuldiging te mogen stellen, wegens corruptie bij de aankoop eind jaren tachtig van 46 Agusta-helikopters. Claes, destijds minister van economische zaken, heeft altijd ontkend dat hij iets wist van smeergeld van Agusta.

Uit het dossier van het Hof blijken geen onweerlegbare bewijzen voor corruptie. Wel geeft het Hof een vijftal aanwijzingen waarom het twijfelt aan de geloofwaardigheid van Claes. Zo is er een verklaring van de Agusta-vertegenwoordiger in België, Baldini, die zegt dat Claes begin 1989 Agusta-topman Teti onder vier ogen heeft ontmoet, kort nadat het helikopter-contract was gesloten. Claes heeft steeds ontkend dat die ontmoeting heeft plaatsgehad. Verder blijkt volgens het Belgische weekblad Knack uit het rapport van Cassatie dat de voormalige kabinetschef van Claes, Johan Delanghe, heeft verklaard dat Claes met de Luikse socialistische voorman Cools over Agusta-compensaties heeft gepraat. Claes heeft steeds volgehouden “nooit enig woord” met Cools over Agusta te hebben gewisseld.

De bijzondere Kamercommissie moet nu beslissen of het Hof voldoende bewijs levert om Claes in staat van beschuldiging te stellen. Commissieleden hebben tegenover de Belgische pers verklaard dat het om een zwaarwegend en bezwarend rapport gaat, hoewel er geen harde bewijzen zijn. Veel zal afhangen van de verdediging van Claes, die deze of volgende week gehoord zal worden. De Kamercommissie, die vandaag weer is bijeengekomen, wil alle betrokkenen horen: Claes, de eveneens verdachte ex-minister Guy Coëme en procureur-generaal Jacques Velu.

Claes, gisteren in Turijn bij een vergadering van de Noordatlantische Assemblée, weigert ieder commentaar. Ook op het NAVO-hoofdkwartier in Brussel wordt geen commentaar gegeven, omdat het formeel niet gaat om een NAVO-zaak. Claes' advocaat, Pierre Lambert, zei gisteren dat hij het rapport van het Hof nog niet heeft kunnen inzien. “Het is schokkend”, aldus Lambert. “De pers weet meer dan ik.” Claes heeft na een bezoek eind vorige week aan het Amerikaanse Williamsburg en gisteren aan Turijn, vandaag in Brussel zijn normale werkzaamheden hervat. Vanmiddag heeft hij geluncht met de zestien ambassadeurs bij het Atlantisch bondgenootschap, ter voorbereiding van de NAVO-raad morgen.

De Belgische liberale leider Herman de Croo heeft gisteren aangedrongen op het aftreden van Claes. Ook in de Belgische media wordt aangedrongen op het aftreden van Claes. Fel reageert vooral de katholieke Waalse krant La Libre Belgique, die gisteren kopte 'Aftreden noodzaak'. Inmiddels circuleren de namen van mogelijke opvolgers van Claes. Denemarken zou voormalig minister van buitenlandse zaken Uffe Ellemann-Jensen naar voren schuiven.