Japanse minister weg na schandaal

TOKIO, 10 OKT. De Japanse minister van justitie, Tomoharu Tazawa, is gisteren afgetreden. Hij was verwikkeld in een schandaal over een geheime lening van een religieuze groepering. Tazawa gaf toe dat hij 200 miljoen yen (ongeveer 3 miljoen gulden) had geleend van de boeddhistische sekte Rissho Koseikai, maar dit niet had opgegeven. Alle ministers in Japan zijn verplicht openbaar te maken wat zij bezitten. Volgens het Japanse dagblad Yomiuri Shimbun had Tazawa met de grootste oppositiepartij in het Japanse parlement, Shinshinto, afgesproken dat zij geen vragen zou stellen over de lening. In ruil daarvoor zou hij een nieuwe wet die strengere controle op religieuze groeperingen mogelijk maakt proberen tegen te houden. Tazawa heeft de beschuldigingen van het dagblad ontkend. (AFP, Reuter)