Foto

Foto: WELLINGTON - De 144-jaar oude anglicaanse Maori-kathedraal ten noorden van de Nieuw-Zeelandse hoofdstad Wellington is het afgelopen weekeinde door brand volledig verwoest. De autoriteiten houden rekening met brandstichting. De kerk werd in de vorige eeuw gebouwd in opdracht van Te Rauparaha (1768-1849), een van de grootste krijgsheren van de Maori's, de oorspronkelijke bewoners van Nieuw Zeeland. Te Rauparaha werd nooit tot christen gedoopt, maar besloot in de jaren veertig van de vorige eeuw de kerk te laten bouwen. Te Rauparaha beheerste tijdens zijn leven het Zuidereiland en een groot deel van het Noordelijk eiland, maar hij wist de immigratie uit Europa niet te keren. In 1840 sloot hij met de Britten het Verdrag van Waitangi, waarin de Maori-rechten werden vastgelegd, maar ook immigratie werd toegestaan. Met name in de daaropvolgende decennia trokken grote aantallen Europeanen naar Nieuw Zeeland. De laatste jaren hebben een opleving van het Maori-nationalisme te zien gegeven. (Foto Reuter)