FOCACCIA

Het houdt niet op; voortdurend worden nieuwe keukenhulpjes en elektrische keukenapparaten op de markt gebracht. Tijdens mijn vakantie in Canada zag ik het nieuwste speelgoed op het aanrecht bij vrienden en familieleden: de elektrische broodmachine. Deze machine doet alles. U hoeft alleen de ingrediënten in de kom van de machine te doen en de broodmachine mengt, kneedt, laat het deeg op de juiste temperatuur rijzen en bakt het brood. Er zitten een paar maren aan deze machines. De prijs ligt tussen de 400 en 700 gulden... nogal duur naar mijn mening. De broodmachine is vrij groot. De verhouding tussen bloem en vocht varieert naargelang de broodsoort en het bereiken van de juiste consistentie is met een broodmachine veel moeilijker dan met de hand. Een zaak van experimenten dus. Voorlopig blijf ik brood met de hand maken. Het recept voor het brood hieronder is bijzonder populair in Noord-Amerika en wordt in veel restaurants en ook vaak thuis geserveerd.

Voor 2 platte broden:

400 gram bloem

7 gram gedroogde gistkorrels

2 theelepels zout

4 eetlepels fijngehakte verse salie of verse rozemarijn

2,5 deciliter water

3 eetlepels olijfolie

1 theelepel suiker

6 verse salieblaadjes of 6 takjes verse rozemarijn

olijfolie

grof zeezout

versgeraspte Parmezaanse kaas, desgewenst

Meng 250 gram van de bloem met de gistkorrels, de 2 theelepels zout en salie of rozemarijn. Doe het water met de 3 eetlepels olijfolie en suiker in een kleine pan en verhit het mengsel tot circa 50-55 graden celsius. Roer het watermengsel door het bloemmengsel. Schep zoveel van de overgebleven bloem door het water-bloemmengsel tot u een zacht deeg hebt verkregen.

Doe het deeg op een licht met bloem bestoven werkvlak en kneed het circa 5 minuten. Dek het deeg af met een schone theedoek en laat 10 minuten rusten.

Verdeel het deeg in tweeën. Vorm elk stuk deeg tot een ovaal brood van circa 1 centimeter dik. Leg de twee broden op een licht met maïsgriesmeel bestoven bakplaat. Maak drie inkepingen in de bovenkant van elk brood, kwast ze in met wat olijfolie en bestrooi ze met het grove zout. Druk de salieblaadjes of takjes rozemarijn in de inkepingen en bestrooi desgewenst met wat Parmezaanse kaas. Dek de broden af met een theedoek en laat ze circa 20 minuten rijzen op een warme plek tot ze in volume verdubbeld zijn. Verwarm de oven voor op 230 graden celsius. Zet de broden op een rooster bovenin de oven en laat ze 15 tot 20 minuten bakken tot ze goudbruin zijn. Serveer het brood zo uit de oven en geef er een schaaltje koudgeperste olijfolie met een scheutje balsamico azijn bij om het brood in te dopen.

    • Kim Maclean