FIFA vertraagt plannen van UEFA

ZÜRICH, 10 OKT. De FIFA en de UEFA wereld hebben gisteren in Zürich besloten een uitspraak over de vernieuwingsplannen van de Europese voetbalunie (UEFA) uit te stellen. Er komt eerst een werkgroep die de revolutionaire ideeën van de UEFA nader zal onderzoeken. Johansson, de voorzitter van de UEFA, presenteerde onlangs een controversiële nota, getiteld Vision, met voorstellen om de structuur en organisatie van de internationale voetbalbonden ingrijpend te wijzigen. Het werkstuk van de UEFA werd gezien als een frontale aanval op de FIFA, met name op voorzitter Joao Havelange. In de toekomstvisie van de UEFA moet de FIFA veel macht aan de regionale confederaties afstaan. Ook bevatte de nota aanbevelingen de opbrengst uit televisierechten en marketing flink te verhogen. Die is veel lager dan bijvoorbeeld bij Olympische Spelen. Het laatste WK in de Verenigde Staten (1994) leverde de FIFA 'slechts' 184 miljoen dollar op. Volgens berekeningen van de UEFA had dat ten minste 700 miljoen dollar moeten zijn. De FIFA lijkt de goudmijn inmiddels te hebben ontdekt. Blatter liet gisteren weten dat het WK in 2002, in Japan of in Zuid-Korea, al verscheidene aanbiedingen zijn binnen gekomen. Eén organisatie, de International Management Group (IMG), zou voor de televisierechten een bedrag van één miljard dollar hebben geboden.