EU-plannen verhogen in Nederland aantal vijandige overnames

AMSTERDAM, 10 OKT. De plannen van de Europese Unie om het aantal beschermingsconstructies van aan de beurs genoteerde ondernemingen terug te brengen, hebben voor Nederland grotere gevolgen dan voor andere landen.

Nederlandse ondernemingen moeten als gevolg van de voorstellen hun beschermingsconstructies verminderen, waardoor het aantal betwiste overnames kan stijgen. Dit concludeert het accountantbureau KPMG in een vanochtend gepubliceerd rapport.

Het bureau heeft in 23 landen de beschermingsconstructies en de regels bij een overname bekeken. Nederlandse bedrijven hebben in vergelijking met het buitenland een groter aantal “technische” beschermingsmaatregelen zoals stemrechtbeperking en speciale meerderheidsrechten. Juist deze constructies wil de Europese Unie aanpakken.

Beter zou zijn als er niet alleen werd gekeken naar de technische beschermingsmaatregelen, maar ook naar andere, meer structurele, verbindingen. Deze “structurele” beschermingsconstructies (kruisparticipaties, belangen van banken in een bedrijf) bestaan in Nederland nauwelijks.

In Frankrijk en Duitsland zijn dit soort constructies veel gebruikelijker. Daar Brussel zich vooral concentreert op een vermindering van de technische constructies, treffen de plannen Nederlandse bedrijven harder. Die zijn dus kwestbaarder voor overnamepogingen dan buitenlandse concurrenten. (ANP)