EU: 400 mln voor onderzoek

DEN HAAG, 10 OKT. Nederlandse universiteiten, bedrijven en onderzoeksinstellingen kunnen dit jaar op ruim 400 miljoen gulden van de Europese Unie rekenen voor onderzoek en technologische ontwikkeling. Dit heeft het ministerie van economische zaken meegedeeld.

Het geld komt uit het Vierde EU-Kaderprogramma dat nog tot en met 1998 loopt. Nederland krijgt ongeveer 7,5 procent uit het budget voor de vijftien lidstaten van de EU. Uit een aanbod van meer dan 10.000 onderzoeksvoorstellen heeft de EU de 2000 beste geselecteerd. Aan elk voorstel doen ten minste twee lidstaten mee.

Het ministerie schat dat voor informatietechnologie 165 miljoen naar Nederland gaat, voor industriële en materiaaltechnologie 65 miljoen, voor energietechnologie 65 miljoen, voor levenswetenschappen (biologie, medisch en landbouwkundig onderzoek) 60 miljoen, voor milieu 50 miljoen en voor de overige programma's 30 miljoen.

Het kabinet vindt dat het aantal Nederlandse deelnemers aan het kaderprogramma van 300 in de periode tot 1994 naar 500 in de periode tot 1998 moet groeien. Bij de bedrijven die nu met succes een onderzoeksvoorstel hebben ingebracht, zitten 80 nieuwkomers. Hierbij gaat het om programma's als Telematica, Esprit en Brite-Euram.

Het EU-Kaderprogramma bestaat uit achttien deelprogramma's. Aan vrijwel alle programma's doen Nederlandse onderzoekers mee. Aan 60 procent van de goedgekeurde biotechnologieprojecten en 35 procent van de energieprojecten doen Nederlandse onderzoekers mee. Tien procent van de goedgekeurde Europese projecten op het gebied van medisch onderzoek en milieu heeft een Nederlandse projectleider.