Dalí-dief is kunstliefhebber

ARNHEM, 10 OKT. De 33-jarige man uit Velp die vorige week bekende dat hij twee gestolen schilderijen van Salvador Dalí had begraven op de Posbank in Rheden, blijkt een kunstliefhebber te zijn. Hij was niet van plan de werken, die samen 600.000 gulden waard zijn, te verkopen in een illegaal kunstcircuit. Dat heeft een woordvoerder van de politie gisteren meegedeeld. Uit het onderzoek is inmiddels gebleken dat de verdachte minstens acht andere inbraken heeft gepleegd en één geval van afpersing op zijn naam heeft staan. Bij die inbraken nam de man voor zijn eigen plezier ook dure schilderijen en kostbare lijsten mee, die hij in zijn woning bewaarde. Een deel van die buit, waaronder juwelen en geld, is teruggevonden. De twee schilderijen van Dalí - Vlucht naar Egypte en De Drie Wijzen/De Handkus - verdwenen in de nacht van 29 op 30 augustus van een tentoonstelling in Musis Sacrum. De inbreker zag kans het alarmsysteem te ontwijken door een gat in een stalen nooddeur te knippen. De gestolen schilderijen hebben de tijd in de bosgrond goed doorstaan, zegt de politiewoordvoerder. (ANP)