Britse Lloyds wil bank TSB kopen

LONDEN, 10 OKT. De Britse Lloyds Bank wil branchegenoot TSB overnemen. Dat zou de grootste Britse bankenfusie zijn sinds Westminster en National Provincial 25 jaar geleden samengingen in de National Westminster Bank. Analisten in de City, Londens financiële centrum, zien de samenvoeging als mogelijk begin van een nieuwe herstructurering in de geldindustrie.

Door samenvoeging zou één van de grootste banken van Groot-Brittannië ontstaan. Met een gezamenlijke beurswaarde van 15 miljard pond, ruim 37 miljard gulden, zou de Lloyds TSB Group alleen HSBC, moedermaatschappij van de Midland Bank, hoeven voor te laten gaan. Met een gezamenlijk balanstotaal van 127,8 miljard pond zou de combinatie derde worden achter de National Westminster bank en Barclays Bank.

Wat betreft kantoren-netwerk zou Lloyds TSB de concurrentie ver achter zich laten. De twee bedrijven hebben samen bijna 3.000 filialen met meer dan 12 miljoen klanten. Lloyds is vooral in Zuid-Engeland sterk vertegenwoordigd; de TSB Group is het nadrukkelijkst aanwezig in Schotland en Noord-Engeland.

De vakorganisaties hebben onmiddellijk gevraagd om de fusie aan de anti-monopolie-commissie voor te leggen. Zij vrezen voor massale ontslagen, sluiting van filialen en beperking van de consumentenkeus. Volgens de bankenvakbond Bifu dreigen 10.000 tot 20.000 van de in totaal 90.000 banen te verdwijnen. Analisten zien kostenreductie als belangrijkste doel van de fusie. Ze verwachten dat uiteindelijk op jaarbasis tenminste twee miljard pond kan worden bespaard.

Bij Lloyds en de TSB Group zijn de afgelopen vijf jaar al 23.000 banen geschrapt. In totaal zijn sinds 1990 al meer dan 60.000 arbeidsplaatsen verdwenen in de Britse bankensector. Sir Brian Pitman, presidentdirecteur van Lloyds Bank, verklaarde eerder dit jaar dat in de hele branche vóór het jaar 2000 nog eens 75.000 banen zullen worden geliquideerd.

Na samenvoeging bezitten de Lloyds-aandeelhouders 70 procent van de gezamenlijke onderneming; de TSB-aandeelhouders zouden voor 30 procent eigenaar zijn. Lloyds-topman Pitman wordt president-directeur van de Lloyds TSB Group. Peter Ellwood, president-directeur van de TSB-bank, krijgt de leiding over het integratieproces.

    • Dick Wittenberg