Akkoord in Tsjetsjenië bevroren

MOSKOU, 10 OKT. Rusland heeft besloten het akkoord over de demilitarisering van Tsjetsjenië “tot nader order” te bevriezen. De Tsjetsjenen hebben gewaarschuwd dat dit kan leiden tot een oplaaien van de gevechten.

Moskou nam het besluit naar aanleiding van de moordaanslag, afgelopen vrijdag, op generaal Anatoli Romanov, de opperbevelhebber van de Russische troepen in Tsjetsjenië. Romanov werd daarbij zwaar gewond; hij is naar Moskou overgebracht, maar verkeert nog steeds in levensgevaar. Bij de aanslag op de generaal vielen drie doden.

De Russen en de Tsjetsjenen sloten op 30 juli een akkoord, dat voorziet in de demilitarisering van Tsjetsjenië. De Tsjetsjenen beloofden in het akkoord hun wapens in te leveren; als tegenprestatie beloofden de Russen hun troepen geleidelijk uit Tsjetsjenië terug te trekken.

De uitvoering van het akkoord gaat gepaard met haperingen en voortdurende schendingen van de wapenstilstand en is in feite nauwelijks begonnen. Een woordvoerder van de Tsjetsjeense leider Doedajev zei gisteren dat de Russen het afgelopen weekeinde twee aanvallen hebben gepleegd op Tsjetsjeense dorpen, waarbij dertig mensen om het leven zouden zijn gekomen. De Tsjetsjeense opperbevelhebber, Aslan Maschadov, beschuldigde de Russen van “het zoeken naar redenen om van het akkoord [van 30 juli] af te komen”. (Reuter, AFP)