Afscheid van oude telefoonnummers

HILVERSUM, 10 OKT. Net iets meer dan de helft van de Nederlandse bevolking heeft vandaag afscheid genomen van de oude acht- en negencijferige telefoonnummers. Dat bleek vanmorgen bij de officiële ingebruikname van het nieuwe nummerplan, waardoor elke telefoonabonnee nu onder een tiencijferig nummer bereikbaar is.

Volgens projectleider ing. W. van den Berg van PTT Telecom maakte vanochtend tussen 9 en 10 uur 49 procent van de abonnees nog gebruik van oude nummers. Nieuwe nummers werden door 30 procent van de bellers gebruikt, terwijl 21 procent van de gesprekken via een al langer bestaand tiencijferig nummer werd gevoerd.

Algemeen directeur drs. B.J.M. Verwaayen van PTT maakte vanochtend symbolisch, om tien over tien, het Nederlandse telefoonnet tiencijferig. Hij deed dat op het Landelijk Diensten Bewakingscentrum, de centrale regiekamer van PTT Telecom in Hilversum, waar onder meer het gebruik van oude en nieuwe nummers wordt geregistreerd.

Met de 'omnummeringsoperatie' van PTT Telecom is driekwart van de Nederlandse abonnees onder een nieuw nummer bereikbaar geworden. De aanpassing, die PTT Telecom tweeënhalf jaar geleden al aankondigde, is noodzakelijk geworden omdat het aantal telefoonnummers in Nederland begint op te raken. Ook de introductie van het Europese alarmnummer 112, eind 1996, maakt aanpassing nodig, evenals de komst van concurrenten aan wie ook nummerblokken ter beschikking moeten worden gesteld.

Onderzoek naar de bekendheid met de omnummering wijst uit dat ruim 95 procent van de abonnees volledig op de hoogte is. Twee weken geleden bleek dertig procent zijn adressenboekjes al te hebben aangepast en tien procent had zijn telefoontoestel opnieuw geprogrammeerd. PTT Telecom heeft ter begeleiding van de operatie 100 miljoen gulden uitgetrokken voor publiciteit. In totaal kost de wijziging het bedrijf zo'n 200 miljoen gulden. Van de 7,8 miljoen PTT-abonnees krijgen alleen de 1,8 miljoen klanten in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Almere, Almelo, Wierden en Vriezenveen geen nieuw nummer. Zij hadden al een nummer van tien cijfers. Ook de 06-nummers, inclusief die voor mobiele telefonie en semafonie, veranderen niet.

De oude telefoonnummers blijven nog tot 10 april 1996 in gebruik.