Aantal varkens naar 14,1 miljoen

DEN HAAG, 10 OKT. Het totaal aantal varkens in Nederland is het afgelopen jaar met een procent gestegen tot 14,1 miljoen. Dat blijkt uit tellingen van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Het aantal gedekte zeugen is echter met zeven procent gedaald, zodat mag worden verwacht dat het toekomstige aanbod van varkens zal dalen.

Dit jaar werd 70 procent van het totaal aantal varkens gehouden op bedrijven met meer dan 800 varkens. Van deze bedrijven bestaan er ruim zesduizend, een kwart van het totaal aan varkenshouderijen. Het gemiddelde aantal varkens, dat op deze grote bedrijven wordt gehouden is in de afgelopen vijftien jaar gestegen van 640 tot 1.650. In 1980 waren er in Nederland rond tien miljoen varkens. Sinds 1987 is het totaal steeds rond 14 miljoen blijven schommelen.

In april van dit jaar werd het record van 14 miljoen voor het eerst gebroken. Er waren toen rond 14.061.000 varkens.