Zwiepende haardos en stevige veterschoenen

Dansvoorstelling: Fragment. Gezelschap: CET. Muziek en regie: Rob Frey. Choreografie: Grace Bellel. Gezien: 8/10 Nighttown, Rotterdam. Herhaling: 27/10 Noorderligt, Tilburg; 11/11 LVC, Leiden; 7/12 Paard, Den Haag; 8/12 Willem II, Den Bosch.

Als de toevallige aanwezigen op een dansvloer waar de rest van het publiek alleen nog maar bewonderend naar kan kijken - zo spontaan en nonchalant manifesteren zich de vier danseressen van CET bij de voorstelling 'Fragment'. Met zwiepende haardossen en stevige veterschoenen wagen de vier zich op de soms maar spaarzaam verlichte dansvloer en verbeelden dertig korte fragmenten. Daarbij worden ze ondersteund door zes popmuzikanten die ter plekke hun luide rockmuziek ten gehore brengen en een Engels sprekende verteller die met zijn onbeholpen kletspraatjes een functie heeft als nar.

In tegenstelling tot eerdere pogingen om moderne dans te combineren met live gespeelde popmuziek, onder andere van choreografe Tatiana de la Fuentes met house-act Ulan Bator en Wim Kannekes met noise-groep The Ex, heeft deze tweede samenwerking tussen choreografe Grace Bellel en componist Rob Frey tot een prachtig resultaat geleid; het enige dat er aan schort is dat de fragmenten soms te snel voorbij zijn.

De tamelijk rechttoe rechtaan rock met zijn krakende gitaarsolo's en zorgeloos toeterende trompet wordt veelal vertaald in energiek wervelende pirouettes. Maar de danseressen, die elkaar in estafette-vorm afwisselen of twee aan twee dansen, vinden uitstekend het midden tussen direct reageren op de muziek en een eigenzinnige, meer verfijnde manier van bewegen. Een onstuimig muziekstuk kan bijvoorbeeld ook een introverte interpretatie krijgen, zoals het hoekige duet van Claudia Trajano en Marieke den Dulk. Ze beginnen synchroon en brengen vervolgens subtiele verschillen aan totdat ze dansen als in canon.

Maar behalve schoonheid verbeeldt 'Fragment' ook geweld; in de vele valpartijen van de danseressen op de onbarmhartige betonnen speelvloer, in de eenpersoons boksmatch van Karin van der Hilst met de drummer en in de doorlopende strijd tussen de Braziliaanse Trajano en de Engelse nar. Ze werpt zich rollend voor zijn voeten of schopt hem, zonder haar taak binnen een duet te verzaken, welgemikt zijn beker bier uit handen.

    • Hester Carvalho