Zomers weer spelbreker voor Carla Beurskens

EINDHOVEN, 9 OKT. Twee dagen had de verwarming in de hotelkamer van Carla Beurskens hoog gestaan en had zij zich extra warm gekleed. Die noodmaatregelen hielpen de Limburgse atlete gisteren in de bij 'zomerse' temperaturen gelopen marathon van Eindhoven niet. Nederlands beste lange-afstandloopster won wel, maar de olympische richttijd voor Atlanta (2.32,00) bleef buiten bereik. De winnende 2.35,16 van de 43-jarige atlete was relatief gezien aanmerkelijk beter dan de 2.16,40 waarin de Oekraïner Peter Sarafinjoek bij de mannen zegevierde.

Haar imposante carrière op de marathon heeft Beurskens vrijwel alles gegeven wat zij zich kan wensen. Toch heeft zij nog een wens, voor de derde keer de Olympische Spelen meemaken. De marathon op internationale kampioenschappen heeft Beurskens echter nooit gebracht wat in haar mogelijkheden lag. “Ik wil nog graag een keer een olympische marathon lopen. De tijd begint tenslotte te dringen.” In haar twee olympische optredens ging het steeds mis. In 1984 in Los Angeles kreeg zij bij een verversingspost een spons in het oog. Zij verloor een contactlens en kon nauwelijks meer iets zien. Vier jaar later in Seoul kreeg zij weer last van een oude voetblessure.

In Eindhoven liep de Limburgse haar 33ste marathon in bijna vijftien jaar. Veertien maal kwam zij als eerste over de eindstreep, acht keer als tweede en tweemaal als derde. De volgende race over 42 kilometer en 195 meter staat voor december in Honolulu op het programma. Met de marathon op Hawaii heeft Carla Beurskens een bijzondere band. Acht keer won zij daar. Over tweeëneenhalve maand gaat zij op het eiland in de Stille Oceaan op jacht naar evenaring van een record. Slechts één atlete slaagde er ooit in dezelfde marathon negen keer winnend af te sluiten. Dat is de inmiddels legendarische Noorse Grete Waitz die dat in New York presteerde.

De plotselinge hoge temperatuur in Eindhoven maakte goede tijden onmogelijk. Beurskens had gehoopt aan de Zuidafrikaanse kampioene op de halve en hele marathon, Nicole Fuller, steun te hebben. Fuller kon geen partij geven. Dat was voor een deel te wijten aan een fout van de organisatoren. Fullers flesjes drank ontbraken op de verversingsposten omdat men haar duidelijk herkenbare koelbox met inhoud uit de kleedkamer had vergeten mee te nemen. Gedesillusioneerd staakte de atlete na negentien kilometer de strijd.

Beurskens had in Kees Kraaijeveld een privé haas. De samenwerking verliep uitstekend en halverwege lag de Nederlandse recordhoudster (2.26,34) nog ruim onder de olympische richttijd. “Rond de 25ste kilometer ging het even wat minder maar vijf kilometer verderop had ik het ritme weer goed te pakken.” Toen Kraaijeveld na 31 kilometer, zes meer dan was afgesproken, zijn trekkerswerk staakte, was Beurskens volledig op zichzelf aangewezen. “Ik kwam in de problemen omdat het drinken tijdens het lopen niet lukte. Het was net of ik een ballon in mijn maag had. Twee keer ben ik gestopt om echt goed te kunnen drinken.” Carla Beurskens finishte als 23ste in de totaaluitslag. (ANP)