Unisys splitst zichzelf in drie delen

ROTTERDAM, 9 OKT. Het Amerikaanse automatiseringsconcern Unisys wordt opgesplitst in drie zelfstandige bedrijven. Met de nieuwe gestroomlijnde organisatie wil Unisys, dat in 1986 ontstond door een fusie tussen automatiseerders Burroughs en Sperry Univac, voor eind volgend jaar een kostenbesparing realiseren van 400 miljoen dollar (640 miljoen gulden).

Unisys wordt opgedeeld in drie autonome bedrijfseenheden: computersystemen (hardware- en softwareprodukten, met een omzet van ruim drie miljard dollar de grootste activiteit), automatiseringsadvies (de hulp van bedrijven bij het opzetten van netwerken) en ondersteuning (onderhoud en dienstverlening). Elke eenheid krijgt een zelfstandige marketing- en verkooporganisatie en wordt zelf verantwoordelijk voor het resultaat.

In een poging de winstgevendheid te verbeteren is Unisys bezig het zwaartepunt van bedrijfsactiviteiten te verschuiven van de stagnerende markt voor mainframes naar de computerdienstverlening, een markt die jaarlijks met ongeveer twintig procent groeit. Eind vorig jaar schrapte Unisys, dat over de hele wereld 47.000 mensen in dienst had, 4000 arbeidsplaatsen waarvan de helft in Europa.

Na drie jaar van zware verliezen maakt Unisys sinds 1992 weer winst. De omzet van het concern daalde vorig jaar van 7,7 miljard dollar (ruim 12 miljard gulden) naar 7,4 miljard dollar. De winst ging omlaag van 361 miljoen naar 101 miljoen dollar (160 miljoen gulden).

Volgens bestuursvoorzitter James Unruh van Unisys was de oude matrixorganisatie - met een centrale afdeling voor verkoop en marketing - geschikt voor de opbouw van nieuwe bedrijfsactiviteiten. Unisys heeft nu een meer slagvaardige en flexibele organisatie nodig om in bestaande markten te kunnen concurreren. Sommige activiteiten van Unisys groeien met meer dan tien procent en zijn groot en volwassen genoeg om op eigen benen te staan, meent hij.

De opsplitsing van Unisys volgt na vergelijkbare reorganisaties bij andere bedrijven in de Informatie Technologie. Met deze herstructureringen willen bedrijven als AT&T, Digital Equipment en Control Data effectiever concurreren met specialisten in branche. Voor Unisys Nederland zijn de gevolgen van de reorganisatie beperkt. “De opsplitsing zal misschien enige verschuivingen teweeg brengen, maar we verwachten niet dat er arbeidsplaatsen verloren gaan”, zegt marketing directeur M. Ossel van Unisys Nederland. De Nederlandse dochter is al grotendeels langs produktgroepen (netwerken, software, applicatie, desk-topcomputers) georganiseerd.

Het werknemersbestand van Unisys in Nederland neemt dit jaar toe van 600 tot ongeveer duizend. De centrale hoofdkantoren voor onder meer de afhandeling van transacties en de service-verlening in Europa worden naar Nederland verplaatst en het personeelsbestand van het Naardense Topsystems (omgedoopt tot USoft) wordt geconsolideerd.