Uitblijven steun G-7 voor dollar drukt koers internationals

AMSTERDAM, 9 OKT. Het achterwege blijven van concrete steunmaatregelen op de top van de zeven belangrijkste industrielanden in Washington dit weekend, bezorgde de dollar en daarmee de Amsterdamse effectenbeurs vanmorgen koersverlies. Rond het middaguur stond de graadmeter, de AEX-index, op 460,74 punten, een verlies van 1,47 punt.

AMSTERDAM De dollar was tegen deze tijd circa 1,5 cent minder waard, op 1,5857 gulden, dan bij het slot vrijdag. Vooral de internationals stonden onder druk. Philips leverde 1,10 gulden in op 73,20 gulden. Koninklijke Olie daalde 1,50 gulden in koers op 1,98 gulden. KLM verloor negen dubbeltjes op 56,30 gulden en Unilever 1,20 gulden 207,20 gulden. Unilever weigerde vanmorgen commentaar te geven op berichten in de Engelse pers dat het een overnamebod op Cadbury gaat doen.

Ook de beurzen elders in Europa waren lager. Frankfurt stond vlak vóór de middag op negen punten verlies (2.162), Londen dook 12 punten (3.514,2) onder het slot van vrijdag.

Het aandeel KPN stond rond het middaguur een dubbeltje gezakt op 55,60 gulden. Vanmorgen werd bekend dat particulieren bij de inschrijving op de tweede tranche KPN opnieuw een korting van een rijksdaalder krijgen. De korting geldt over de eerste honderd toegewezen aandelen. Vanmorgen startte de inschrijving die loopt tot en met vrijdag 20 oktober.

Op de Europese valutamarkten noteerde de dollar rond het middaguur op een koers van 1,5857 gulden circa 1,5 cent lager dan bij het slot van vrijdag.

Oorzaak van de daling is het uitblijven van concrete maatregelen over steun aan de Amerikaanse munt door de zeven grootste industrielanden, die dit onderwerp dit weekend in Washington op hun agenda hadden staan.

De ministers van financiën van de zogeheten G-7 en hun centrale-bankpresidenten spraken zich weliswaar uit voor een hogere koers van de dollar, maar gaven geen nadere invulling. Kort na de opening van de valutamarkten in het Verre Oosten boekte de dollar heel aarzelend een kleine stijging, maar die was van korte duur. Bij opening van de handel in Europa was de dollar gezakt tot 1,5835 gulden, vergeleken met een slotkoers van 1,5995 op vrijdag. Veel valutabeleggers zochten vanmorgen weer de Duitse mark op.

De belangstelling voor de Duitse mark had ook zijn weerslag op andere, relatief zwakkere Europese munteenheden. Het Britse pond moest terug van 2,5280 tot 2,5075 gulden, terwijl de Italiaanse lire daalde van 0,9910 per duizend tot 0,9855. De Spaanse peseta zakte van 1,2935 per honderd tot 1,2870.

De centrale bank van Frankrijk zag zich vanmorgen genoodzaakt de rente te verhogen om de frank te verdedigen. De daggeldrente werd van 6,15 procent tot 7,25 procent opgetrokken. Vanmorgen noteerde de frank 31,925 per honderd, tegen 31,945 gulden vrijdag bij het slot.

TOKIO Op de Japanse effectenbeurs leidde het uitblijven van maatregelen van de G-7 om de dollar te ondersteunen tot flinke koersverliezen. In aanloop naar de bijeenkomst van de grootste industrielanden waren de koersen juist gestegen, omdat beleggers rekenden op afspraken omtrent wisselkoersen. Winstnemingen deden vandaag de Nikkei-index van 225 fondsen 330,01 punten dalen tot 18.176,27 punten, ofwel een min van 1,8 procent.