Suïcidale neigingen bekend; Twee mannen in Rotterdamse cel hangen zich op

ROTTERDAM, 9 OKT. Twee mannen van 40 en 45 jaar hebben vrijdagavond zes uur na elkaar door ophanging een eind aan hun leven gemaakt in het huis van bewaring De Singel in Rotterdam.

Dat heeft een woordvoerder van het ministerie van justitie bekendgemaakt. Tussen de twee zelfmoorden zou geen enkel verband bestaan. De advocaat van een van de gevangenen, die wist dat zijn cliënt de laatste tijd suïcidale neigingen had, eist opheldering bij de gevangenisdirectie.

De zelfmoorden in de Rotterdamse penitentiaire inrichting zijn de dertiende en de veertiende van dit jaar. De afgelopen negen jaar schommelde het aantal zelfmoorden in Nederlandse gevangenissen steeds tussen de drie en de negen per jaar. Justitie zegt bezig te zijn het uitzonderlijk hoge aantal van dit jaar “te analyseren”.

De gevangenen waren 40 en 45 jaar en zaten één jaar en een half jaar in de cel. Zij voerden hun daad uit met respectievelijk een schoenveter en een laken. Volgens een woordvoerder van Justitie zaten de gevangenen op verschillende afdelingen ('bijzondere zorg' en 'individuele begeleiding') en heeft onderzoek door een onafhankelijk rechercheteam en politie-arts uitgesloten dat ze contact kunnen hebben gehad. Wel is mogelijk dat de ene gevangene “rumoer” heeft gehoord toen de eerste zelfmoord was ontdekt. De directie van het huis van bewaring spreekt van “een trieste samenloop van omstandigheden”.

Van een van de twee gevangenen was bekend dat hij suïcidale neigingen had. Zijn advocaat, N. Meijering, schreef de medische dienst van De Singel op 26 september een brief waarin hij wees op de slechte gezondheidstoestand waarin hij zijn cliënt bij een bezoek had aangetroffen. De gevangene wilde zijn familie niet meer zien en was bezig 'afscheid te nemen'. In zijn brief adviseerde de advocaat overplaatsing naar het penitentiair ziekenhuis in Scheveningen, maar hieraan werd geen gehoor gegeven. De gestichtsarts van De Singel liet weten dat op de afdeling bijzondere zorg voldoende toezicht en begeleiding aanwezig was.

Meijering sluit niet uit dat er een procedure komt om de gevangenis aansprakelijk te stellen. Ook zal hij een verzoek indienen om sectie te mogen plegen op het lichaam, om te achterhalen welke medicijnen de gevangene heeft gekregen kort voor hij overleed.

Het Openbaar Ministerie in Rotterdam laat weten alleen nader onderzoek te zullen instellen als daartoe aanleiding bestaat. De suïcidale neiging van de cliënt van Meijering was bekend, maar, aldus de Rotterdamse persofficier Wesselink, “de laatste week ging het juist weer iets beter”.