Succes dressuur en springen schaadt opleiding voor military

BOEKELO, 9 OKT. Eens per jaar leeft de militarysport in Nederland. Bij de cross country in Boekelo stonden 40.000 toeschouwers rondom het parcours. En dat terwijl er slechts drie Nederlandse combinaties meededen. Ruiters en voormalige ruiters vinden het zelf niet leuk om te kijken. Het waarom bleek in Boekelo. Maar weinig paarden gingen probleemloos over het terrein. Liefst zestien vielen uit in de cross, zeven waren daarvoor al uitgeschakeld in de opwarmfase.

Het uitvallen van de Amerikaan David O'Connor met Night Rythm had wel een heel bizarre oorzaak: hij duikelde met paard en al in volle galop over de motorkap van een EHBO-wagen, waarvan de chauffeur langzaam het afgezette parcours overstak zonder goed te kijken. O'Connor had de auto wel zien naderen, maar was in de vaste overtuiging dat deze zou stoppen.

Een krachtig en ruim galopperend paard, dat alle hindernissen zo in het voorbijgaan met verstandige, ruime en voorwaartse sprongen overwint, is schitterend om te zien. Maar de praktijk is dat veel paarden wat aarzelen bij de imponerende aanblik van de massieve bouwsels. En als het de paarden niet zijn die even terugschrikken, dan zijn het hun ruiters wel. De paarden verliezen daardoor te veel tempo, springen te weinig voorwaarts en stoten dan hardhandig hun benen of weten zich nog net te redden met de laatste behendige draai van lijf of benen.

De drie Nederlandse deelnemers aan de cross behoorden niet tot de uitvallers. Veteraan Eddy Stibbe (47) reed alle 25 edities van de military van Boekelo mee. Met zijn pas 7-jarige Australische volbloed Fox on Wings reed hij een heel goede uithoudingsproef. Met zijn tijdfouten van 7,2 zette hij het derde resultaat neer in de cross, waarmee hij van de 44ste plaats in de dressuur steeg naar een voorlopige achtste plaats in het klassement. Gisteren, na een foutloos springparcours, reikte hij zelfs tot de vierde plaats. Stibbe werd daarmee voor de zevende keer Nederlands kampioen military.

Stibbe is samen met Astrid van Leeuwen in de luxe positie om al zijn tijd aan de military-sport te kunnen besteden en bovendien steeds nieuwe paarden te kunnen kopen. Fox on Wings liep zijn eerste wedstrijd van het niveau van Boekelo. “En ik heb het nog rustig aangedaan om hem mentaal niet meteen zwaar te belasten”, verklaarde Stibbe.

De andere twee Nederlanders, Theo ter Huurne en Adriaan Smeulders, hebben een heel andere achtergrond. Zij zijn afhankelijk van één paard. Smeulders verloor zijn WK-paard Olympic Bastion dit voorjaar bij de military van Luhmühlen. Het paard beschadigde tussen twee hindernissen in met zijn achterbeen zijn voorbeen zodanig, dat een verlossend spuitje de enige oplossing was. Vervolgens kocht PTT-werknemer Smeulders de lastige Poolse volbloed Dingo. Hij reed hem in Boekelo met een weigering in de cross naar de 44ste plaats. Ter Huurne werd met de 10-jarige Amerikaanse Slate 33ste.

Chef d'equipe Geert Tepperik was uitermate blij met zijn twee nieuwe combinaties, want presterende nieuwelingen zijn zeldzaam in de military. Tepperik ziet op termijn de military-sport in Nederland niet breder worden. De oorzaken zijn bekend. Er zijn te weinig zware eendaagse wedstrijden in Nederland, zodat de sprong van basiswedstrijden naar military's van het niveau van Breda en Boekelo veel te groot is.

Nederland heeft onvoldoende geaccidenteerd terrein om paarden goed te kunnen opleiden en de military-sport is erg arbeidsintensief, maar levert te weinig op om van te kunnen leven. “Bovendien”, zegt Tepperik, “is de euforie rondom de dressuursport in Nederland momenteel zo groot dat alle voor de military ook zeer geschikte paarden uitsluitend voor dressuur worden getraind, of anders voor de springsport. Er is geen handel in militarypaarden. Het succes van de dressuur en het springen nekt de military.”

    • Claartje van Andel