'Stress doodsoorzaak schoonmakers B-52 met atoombommen'

KOPENHAGEN, 9 OKT. Hulpverleners bij een ongeluk met een Amerikaanse bommenwerper van het type B-52 in Groenland in 1968, zijn niet het slachtoffer geworden van radioactieve straling, maar overleden door stress en onzekerheid. Dat is de conclusie van een hoorzitting in Denemarken over de dood van 118 mensen die betrokken waren bij het bergen van het vliegtuig. Bij het ongeluk kwam de radioactieve lading van vier atoombommen vrij. Ruim 1.300 mensen - Denen en inwoners van Groenland - hebben geholpen de atoomkoppen na het ongeluk te bergen en de sneeuw die radioactief was besmet, te ruimen. Van deze groep zijn 118 mensen overleden, velen als gevolg van kanker. Volgens betrokkenen was hun dood te wijten aan radio-actieve straling. Volgens deskundigen is het aantal sterfgevallen door kanker niet hoger dan het Deense gemiddelde. Op de hoorzitting is wel vastgesteld dat de Deense regering de betrokkenen onvoldoende heeft geïnformeerd over de gevaren. (AP)