Sima Bina

Sima Bina: Persian Classical Music, Dastgah Mahur (Nimbus NI 5391)

Ze had een eigen solo-programma op radio Teheran en is de eerste Iraanse zangeres die sinds de revolutie van '79 op tournee ging in het buitenland. In Frankrijk nam ze voorjaar '94 begeleid door fluit, luit en trommel Dastgah Mahur op, een cyclisch stuk van bijna een uur. Dat lijkt langer dan het is omdat er in een 'dastgah', net als in een Arabische 'mugam', van alles kan worden verwerkt mits men maar in dezelfde toonsoort blijft.

Dat gebeurt op deze cd dan ook: klassieke poëzie en meer volkse stukjes wisselen elkaar af, daarnaast zijn er al dan niet geïmproviseerde instrumentale opmaten en tussendoortjes. Die kunnen de toets der kritiek zeer wel doorstaan, vooral tombak-trommelaar Madjid Khaladj speelt voortreffelijk, maar het is toch Sima Bina zelf die van deze cd iets bijzonders maakt. Haar licht hese alt spreekt onmiddellijk aan en met haar heldere frasen en krachtige uithalen zou ze even goed uit Dublin of Lissabon kunnen komen. Daardoor is Bina (1944) een passende act voor het zeer multi-culturele RASA dat deze maand zijn 25-jarig jubileum viert. Op dus naar Utrecht op vrijdag de dertiende.

    • Frans van Leeuwen