Seat blijft grote verliespost VW

De Spaanse autofabrikant Seat zal ook dit jaar een grote verliespost blijken te zijn voor het moederconcern Volkswagen. Het verlies van de Iberische autoproducent zal dit jaar uitkomen op dertig miljard peseta (390 miljoen gulden), zo heeft Joan Llorens, topman van Seat, verklaard tegenover de Spaanse krant La Vanguardia.

Seat gaat gebukt onder de achteruitgang van de autoverkoop in eigen land en de stagnatie op de automarkten in de grote Europese landen. Het Volkswagenconcern is niet van plan opnieuw geld in Seat te steken. Het grootste probleem van Seat bestaat uit schulden van 400 miljard peseta (5,2 miljard gulden). Volkswagen werd vorig jaar door zijn Spaanse vestiging opgezadeld met een verlies van 29,5 miljard peseta (384 miljoen gulden). In 1993 kwam Seat zelfs voor 151 miljard peseta (1,96 miljard gulden) in de rode cijfers. Sinds 1994 loopt er een saneringsplan bij Seat, dat onder meer de produktiecapaciteit met 30 procent moet verkleinen. Deze saneringsingreep moet in 1997 zijn afgerond en vergt bijna drie miljard mark. Na veel gehakketak tussen VW en de Spaanse en Catalaanse overheden is Madrid bereid 46 miljard pestea (bijna 600 miljoen gulden) in de autofabrikant te steken.

De Europese Commissie moet voor deze steun toestemming geven. Hoewel de definitieve beslissing pas tegen het eind van deze maand officieel bekend zal worden gemaakt, heeft de commissie vorige week al laten doorschemeren dat het besluit positief voor Seat zal uitpakken.