Schikking CLBN met Kerkorian over MGM

ROTTERDAM, 9 OKT. De al jaren durende ruzie tussen Credit Lyonnais Bank Nederland (CLBN) en de Amerikaanse miljonair Kirk Kerkorian over de aankoop van bioscoopfirma MGM is bijgelegd. De partijen hebben een schikking getroffen.

Dit heeft de Amerikaanse zakenkrant The Wall Street Journal vandaag gemeld. CLBN zou 125 miljoen dollar hebben gekregen. CLBN sleepte Kerkorian in 1992 voor de rechter wegens fraude. De bank financierde de overname van MGM, maar het bedrijf bleek veel minder waard te zijn. De Rotterdamse bank, onlangs overgenomen door de Belgische Generale Bank, claimde een schadevergoeding van ruim een miljard gulden.

Een woordvoerder van CLBN wilde de schikking vanochtend niet bevestigen. Volgens hem was CLBN juridisch nog wel verantwoordelijk voor de claims, maar lag de uiteindelijke verantwoordelijkheid bij de voormalige eigenaar van CLBN, Credit Lyonnais in Parijs. Die had tenslotte de schulden van MGM overgenomen. De Franse woordvoerder echter wees op zijn beurt weer naar de Franse staat. Die nam immers de moeilijke kredieten over van Credit Lyonnais.

In het begin van de jaren negentig was CLBN wel degelijk sterk betrokken bij MGM. CLBN, toen zeer aggressief op zoek naar goudgerande kredieten, financierde de MGM-overname door de Italiaan Paretti. Al gauw bleek dat Paretti een blaaskaak was en dat de rendementen bij de Amerikaanse filmproducent verdwenen als sneeuw in de zon.

CLBN, geschrokken van de rampzalige cijfers, werd boos op MGM-verkoper Kerkorian. Hij zou samen met enkele anderen MGM vóór de verkoop financieel leeggezogen hebben. Volgens sommige berichten heeft Kerkorian 125 miljoen dollar aan CLBN betaald. Een woordvoerder van de zeer rijke zakenman ontkende dat echter.

Dat Kerkorian met een schone lei wil beginnen, is niet verbazingwekkend. Hij wil de Amerikaanse autofabrikant Chrysler overnemen. Zijn tegenstanders echter gebruiken de claims van CLBN om aan te geven dat Kerkorian onbetrouwbaar is. CLBN, de Franse Crédit Lyonnais en de Franse staat hebben geen belang meer in een jarenlang durende strijd. CLBN is overgenomen door de Generale Bank, Crédit Lyonnais zit financieel klem en de Franse regering, die de bank onder haar hoede heeft genomen, wil zo snel mogelijk de zaken op orde hebben. (ANP)